Sürgősségi ellátás

Osztályvezető főorvos: Dr. Szabó István
főorvos, belgyógyász,kardiológus, hypertonologus, oxyologus-sürgősségi szakorvos

Vezető ápoló: Dr. Lantosné Kovács Tímea
Vezető ápoló helyettes: Nagyné Sztana Cecília

Elérhetőségeink:

 • I-es vizsgáló, Sokktalanító :06 76 516-984
 • II-es vizsgáló, Fő vizsgáló :06 76 516-700/5471, 5472-es mellék
 • III-as vizsgáló – UH szoba:06 76 516-700/5313
 • Triage:06 76 516-700/5903
 • Vezető ápoló:06 76 516-700/5310

Bács-Kiskun Megyei Kórház Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórházában 2000. december 20-án kezdte meg működését a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SO1).

Az osztály -önálló szervezeti egység- a kórház (Kecskemét, Nyíri út 38.) diagnosztikai épületének első emeletén helyezkedik el, közvetlen kapcsolata biztosított a mentőfeljáróval.

Az osztály feladata az alapszakmák tekintetében Kecskemét város és vonzáskörzetében élő 270 000 fő lakos, valamint a regionális feladatokat ellátó szakmák tekintetében 550 000 fő lakos sürgősségi ellátása.

A Sürgősségi Betegellátó Osztályon hagyományosan non-stop felvételes rendszerben történik a betegek fogadása és ellátása.

A mentőszolgálat által ide beszállított, sürgős ellátást igénylő beteg az SBO-ra a központi diszpécserszolgálaton keresztül kerül felvételre, ugyancsak az SBO fogadja a háziorvosok által sürgősséggel beutalt és spontán jelentkező betegeket. Az SBO-n történik a sürgősségi diagnosztikai tevékenység, állapotstabilizálás, elsődleges ellátás, valamint a 24 órán belül ellátható kórképek rendezése, definitív ellátása.

A sürgősségi ellátás feladata a sürgős szükséggel jelentkező beteg állapotának stabilizálása, kivizsgálása, kezelése és a további szövődmények kialakulásának megelőzése.

A betegek Sürgősségi Betegellátó Osztályra történő érkezésekor - újraélesztendő, vagy közvetlen életveszélyben lévő beteg kivételével – a betegirányító pultnál történt adminisztráció után a beteg sürgősségi kategóriájának megállapítása, azonnali állapotfelmérés történik meg az elsődleges vizsgálat során. A beteg panaszait, állapotát, a fájdalom súlyosságát, a kórelőzményét és egyéb tényezőket alapul véve egy egységes szemléletű, betegosztályozó rendszert alkalmazunk, az un. TRIÁZS folyamat kapcsán.

A sürgősségi betegellátás ugyanakkor nem egyenlő a betegek sürgős ellátásával!

Az osztály szoros munkakapcsolatban működik a kórház diagnosztikai egységeivel és betegellátó osztályaival, valamint a praehospitalis sürgősségi ellátórendszerrel, a mentőszolgálattal és az alapellátással.

A nagy forgalmú, II-es és III. progresszivitási szintű ellátást végző sürgősségi osztályokon kellett kialakítani  az akut alapellátó egységeket (AAE), amelyek funkcionálisan és szervezetileg is az SBO-k részei. Az ötszintű MSTR szerint a 4-es (kevésbé sürgős), és 5-ös (halasztható) triázskategóriájú betegek ide is kerülhetnek. A páciens az egységes rendszeren keresztül lépne be a kórházi sürgősségi rendszerbe, majd a triázst végző szakember az elsődleges vizsgálat alapján dönt arról, hogy hová irányítja.

Az AAE-re való irányításról a triázst végző szakember dönt az elsődleges vizsgálat során az alábbi feltételek szerint:-legfeljebb triázs 4-es, vagy 5-ös besorolásúbetegek:-várhatóan nem szükséges kórházi elhelyezés, SBO megfigyelés, az ellátásukhoz labordiagnosztika, képalkotó vizsgálat, sürgős szakkonzíliumAAE ellátás részei:-rizikó orientált adatfelvétel -fizikális vizsgálat-szükség esetén EKG, POCT vizsgálat (vércukor, INR, vérgáz vizsgálat)-rizikóbecslés-tanácsadás, pszichés vezetés

-további optimális betegút meghatározása.Az AAE-ban ellátott beteg dokumentálása a sürgősségi osztály dokumentációs szabályzatának megfelelően történik, a kiadás/validálás és validáltság az osztályon érvényben lévő szabályozásnak felel meg, amely tartalmazza a különböző ellátói szintek (rezidens –szakorvos jelölt –szakorvos –váltásvezető) kompetencia szintjét. AAE nem köteles végezni:-gyógyszerfelírást-szakorvosi vizsgálatot-labor, vagy képalkotó vizsgálatot.

A Sürgősségi Betegellátó osztály (SBO) tevékenysége:

 1. Folyamatos munkarendben fogadja a sürgősségi ellátásra szorulókat
 2. Diagnosztikus tevékenység a tisztázatlan eredetű rosszullétek esetén (EKG, laboratóriumi vizsgálatok, RTG, ultrahang, endoszkópia CT, MR vizsgálat, sürgősségi konzíliumok szükség szerint, soron kívül történnek)
 3. Állapotstabilizálás: bármilyen eredetű rosszullét esetén. Biztosítottak a reanimatio tárgyi feltételei, folyamatos a magasan képzett sürgősségi ellátásban jártas orvosi, szakdolgozói jelenlét.
 4. A 24 órán belül ellátható kórképek rendezése, definitív ellátása. Az SBO hatékonyságát jelzi, hogy a betegek több mint 60%-a az SBO-n végleges ellátásban részesül.
 5. Politraumatizált, balesetet szenvedett betegek sürgősségi ellátása, valamint egyéb okokból sürgősséggel műtétre kerülő betegek preaoperatív ellátása, műtéti előkészítése.
 6. Kórházi Újraélesztő Csapat működtetése.
 7. Oktatás (rezidens-, szakorvos-, szakdolgozóképzés)

 
Osztályunk közalkalmazott munkatársai:
Dr. Szabó István  mb. osztályvezető főorvos, belgyógyász, kardiológus, hypertonológus; sürgősségi-oxyológus szakorvos

Dr. Rupp Frigyes, főorvos, osztályvezető helyettes, belgyógyász, sürgősségi szakorvos

Dr. Sövegjártó Judit főorvos, belgyógyász, nefrológus szakorvos

Dr. Csontos Amarilla, adjunktus, belgyógyász szakorvos

Dr. Lénárt Marianna, adjunktus, belgyógyász szakorvos

Dr. Serfőző Orsolya, radiológus szakorvos

Dr. Hum Zsigmond, oxyológus szakorvos

Dr. Zag Levente, sürgősségi-oxyológus szakorvos

Dr. Szabó Petra, sürgősségi-oxyológus szakorvos

Dr. Mihály György, , sürgősségi-oxyológus szakorvos

Dr. Bodócsi Beáta , sürgősségi-oxyológus szakorvos jelölt

Dr. Berkes Gábor , sürgősségi-oxyológus szakorvos jelölt

Dr. Nagy László , sürgősségi-oxyológus szakorvos jelölt

Dr. Takács Irma PhD , sürgősségi-oxyológus szakorvos jelölt

Dr. Varjú Anna sürgősségi-oxyológus szakorvos jelölt

Juhász Alexandra,  mentőtiszt, kiterjesztett hatáskörű sürgősségi ápoló, MSc

Iván Dániel, mentőtiszt, kiterjesztett hatáskörű sürgősségi ápoló, MSc