Fekvőbeteg osztályok

Osztályvezető főorvos: Dr.Máttyássy Adrienn
Vezető ápoló: Tóth Mónika

Elérhetőségeink:

Kórház központi száma: 76/516-700
Osztályunk titkársága: 76/516-909
Fax: 76/519-856
Akut Pszichiátriai Részleg: 76/516-976
Pszichoterápiás-Addiktológiai Részleg: 76/516-912
Rehabilitációs Részleg: 76/516-913
Pszichiátriai Gondozó és járóbeteg szakellátás: 76/516-952

Bács-Kiskun Megyei Kórház Pszichiátriai Osztálya a HM Egészségügyi Központ („Repülőkórház”) telephelyén (Kecskemét, 6000, Balaton u 17), fő épülettömb 1-2-3. emeletén helyezkedik el.
 
Az osztály 1986-ban alakult, az osztály első vezetője és kialakítója Dr. Szűcs Attila professzor volt, majd 2007. januártól Med. Habil. Dr. Kelemen Oguz PhD. vezette az osztályt. Jelenleg Dr. Máttyássy Adrienn az osztályvezető, aki pszichiátriai szakvizsgája mellett, addiktológiai és pszichiátriai-rehabilitációs szakvizsgát szerzett, az addiktológia területén végzett idegtudományos kutatást, illetve pszichoterápiás képzése során családterapeuta és autogén tréning terapeuta címet szerzett.
Jelenleg 45 aktív és 58 rehabilitációs ággyal működik az osztály, integrált pszichiátriai járóbeteg ellátással és Nappali kórházzal együtt.

A kecskeméti megyei kórház pszichiátriai osztálya a modern terápiás elveknek megfelelően, betegségcsoportok szerinti szektor rendszerben épült fel. A diagnosztikai háttér oldaláról érdemes kiemelni az országban először, rutineljárásként is alkalmazott komputerizált pszichodiagnosztikai laboratóriumot.
Gyógyszeres terápia szempontjából rendelkezésre áll minden Magyarországon elérhető és alkalmazható gyógyszer, de az osztály orvosai folyamatosan résztvesznek pszichoterápiás képzésekben, hiszen enélkül a komplex szemlélet nélkül ma már nem elfogadható a pszichiátriai betegséggel élő gyógyítása, professzionális segítése. Megyei szinten egyedülálló módon, az osztály megalakulása óta, jelentős addiktológiai csoportterápiás rendszer működik.

A pszichiátriai ellátás egyik legmodernebb formáját nyújtó nappali kórház kialakítása is megtörtént (jelenleg a HM Egészségügyi Központ („Repülőkórház”) telephelyén (Kecskemét, 6000 Balaton u 17), fő épülettömb 3. emeletén).

Az osztállyal szervezeti egységben, de jelenleg külön telephelyen (Kecskemét, Csabai Géza krt. 21.; Rendelőintézet 2. emeletén) működik a pszichiátriai járóbetegellátás (Pszichiátriai Gondozó).

Az osztály kapcsolatot tart fenn a megelőzésben és az utógondozásban igen nagy hatékonysággal működő osztályon kívüli rendszerekkel, így például az Anonym Alkoholisták Klubjával és támogatnak minden egyházi és civil szerveződést, mely a prevenciót, illetve az utókezelést szolgálja.

Kiemelendő a kecskeméti Rév-Szenvedélybetegek és Pszichiátriai Betegeket Segítő Szolgálat, közösségi pszichiátriai ellátás. Ezzel az intézménnyel való szoros együttműködés a modern szemléletű, közösségi és felépülés alapú szemléletet és gyakorlatot erősíti. 

Az osztály a szegedi Szegedi Orvostudományi Egyetem Oktató Osztálya, a képzés továbbképzés terén  "A" kategóriás akkreditált osztály pszichiátria, pszichoterápia területén és folyamatban van a Pécsi Orvostudományi Egyetemen az addiktológiai szakvizsgához szükséges akkreditációja is az osztálynak. 


A pszichiátriai fekvőbeteg és járóbeteg ellátásban dolgozó orvosok névsora:

Dr. Máttyássy Adrienn osztályvezető főorvos pszichiáter szakorvos
addiktológus szakorvos
Pszichiátriai rehabilitáció szakorvosa
Dr. Zakupszkyné Dr. Erdélyi Rita osztályvezető helyettes
főorvos
pszichiáter-addiktológus- szakorvos
Pszichiátriai rehabilitáció szakovosa
járóbeteg szakellátást vezető főorvos
Dr. Maróti László részlegvezető főorvos pszichiáter szakorvos
pszichoterápia szakorvosa
igazságügyi-elmeorvostan szakorvosa
Dr. Gyömbér Szilvia szakorvos

pszichiáter szakorvos
pszichoterápia szakorvosa

fitoterapeuta

dr. Papp Éva szakorvos pszichiáter szakorvos
Dr. Fenyvesi Andrea szakorvos pszichiáter szakorvos
Dr. Sándor Alíz szakorvos pszichiáter szakorvos
Dr. Kovács Ágnes szakorvos jelölt pszichiáter szakorvos
Dr. Tóth-Borszéki Bíborka szakorvos jelölt pszichiáter szakorvos
Dr. Sutus Nikolett szakorvos jelölt pszichiáter szakorvos

Rezidensek:
dr. Machács Melitta
dr. Tóth Roland

Tudományos tanácsadó:
Med.habil. dr.Kelemen Oguz

Pszichológusok:
Bánhidi-Salánki Szulamit  klinikai szakpszichológus
Csernák Krisztina pszichológus
Pintér Dóra Katinka pszichológus

dr. Lehoczky Szilvia részmunkaidőben a Nappali Kórház  és az Obezitológiai Ambulancia betegellátásában vesz részt.


Osztályvezető ápoló:
Tóth Mónika diplomás ápoló
Pszichiátriai Osztály Nappali Kórház
A Pszichiátriai Osztály keretén belül működő Nappali Kórház 2002-ben létesült, jelenleg 29 férőhellyel rendelkezik. Olyan pszichiátriai páciensek számára tudunk átmeneti vagy hosszabb távú segítséget nyújtani, akik állapota kórházi kezelést már nem tesz szükségessé, de önálló életvitelre támogatás nélkül még nem alkalmasak.
Ellátottjaink reggel érkeznek, majd délután saját otthonaikban térnek haza. A köztes időben orvosi ellenőrzést biztosítunk számukra, illetve pszicho- és szocioterápiás csoportokon vesznek részt. Közben megélhetik a közösség megtartó szerepét is.
A kézműves csoportokon létrejött szőnyegek, kerámiák, textilbábok elkészítése révén megélhetik az alkotás örömét, saját maguk és kezük munkájának értékét, s ez hozzásegíti őket, hogy az élet más területein is kibontakoztathassák a bennük rejlő képességeiket.
Dr. Lehoczky Szilvia pszichiáter szakorvos
Lantos Lilian E. kat. ápoló
Cseke Mária gyógyfoglalkoztató
Néhány ízelítő képekben a szívünkhöz közel álló „mesterműveikből”: