Fekvőbeteg osztályok

Osztályvezető főorvos:
Prof. Dr. Sikorszki László Ph.D címzetes egyetemi tanár

Vezető ápoló:
Golovics Anikó

Elérhetőségek:

Cím:
Bács-Kiskun Megyei Kórház, Általános Sebészeti Osztály
Hotel Épület, 3. emelet
6000 Kecskemét, Nyíri út 38.

Telefon:
Iroda: 76/516-700/5425-as mellék
Nővérállás, férfi oldal: 76/516-700/5168-as mellék
Nővérállás, női oldal:  76/516-700/5148-as mellék

Fekvőbeteg ellátás:

Betegágyak száma: 79 (6 illetve 2 ágyas kórtermek (utóbbiak saját vizesblokkal))

Szubintenzív Részleg: 2x4 ágy, vitalis paraméterek monitorizálása, szoros betegkövetés

Speciális Rehabilitációt igénylő betegek: A krónikus sebészeti ellátási igényt a Kórház Speciális Rehabilitációs Osztályán tudjuk biztosítani (2 ágyas kórtermek, zsiliprendszer).

 

Járóbeteg ellátás:

 

 

 

PÁROS HÉT

PÁRATLAN HÉT

HÉTFŐ

SEBÉSZET

8.-12.

Molnár

 

 

12.-15.

Maráz

 

PROCTOLÓGIA

9.-14.

Pap- Szekeres

Venczel

 

KEDD

SEBÉSZET

8.-12.

Fekete

 

 

12.-15.

Füstös

 

ÉRSEBÉSZET

8.30-15.

Cserényi (Molnár)

 

SZERDA

SEBÉSZET

8.-14.

Vajda

Szabadkai

 

 

14.-15.

Szajki

 

MELLKASSEBÉSZET

8.-10.

Kovács K.

 

PROKTOLÓGIA

10.-15.

Szabadkai

Vajda

 

CSÜTÖRTÖK

SEBÉSZET

8.-12.

Venczel

 

 

12.-15.

Trepák

 

ÉRSEBÉSZET

8.30-15

Raskó (Kovács L.)

 

PÉNTEK

SEBÉSZET

8.-12.

Oláh

Pap- Szekeres

 

 

12.-15.

Oláh

Oláh

 

ONKOSEBÉSZETI GONDOZÁS- OSZTÁLYOS AMBULANCIA

9.-14.

Sikorszki

             

Fekvőbeteg ellátás fő profiljai

Minimal invaziv sebészet: ( „kulcslyuk sebészet”) azaz amennyiben lehetséges, csak akkora  metszést ejtünk a hason, ami az eszközök beveztéséhez illetve az adott szerv eltávolításához szükséges. Az általánosan végzett laparoszkópos cholecystectomia, azaz hasi tükrözéssel eltávolított köves epehólyag műtéte mellett nagy számban végzünk úgynevezett haladó laparoszkópos műtéteket.  Ennek feltétele a modern laparoszkópos eszköztár, mellyel az osztály jól fel van szerelve. Négy jól működő HD laparoszkópos torony áll rendelkezésünkre, ebből két  Olympus laparoszkópos torony 2016 ban került beszerzésre. Rendelkezünk intraoperatív ultrahanggal, ehhez nyitott és laparoszkópos fejjel. Modern sebészi vágókkal, úgymint Thunderbeat, Ultracision, Ligasure.  Laparoszkóposan operáljuk az akut appendicitis ( „vakbél”) műtéteit, illetve amennyiben lehetséges egyéb akut hasi katasztrófa műtéteit is.  Nagy számban végzünk laparoszkópos lágyéksérv műtéteket, adott esetben hasfali sérv műtéteket. Rekeszsérvek, GERD, achalasia műtéti megoldásai is laparoszkóposan történnek. Emellett megfelelő sebészi indikáció mellett laparoszkóposan operáljuk nyelőcső, gyomor, epeutak, hasnyálmirigy, lép, máj, mellékvese, vékonybél, vastagbél, végbél jó és rosszindulatú betegségeit is.

Daganatsebészet: A Kórház Onkoradiológiai Osztálya onkológiai decentrumként működik, így a vele való együtműködés által daganatos betegeink komplex, korszerű kezelésben részesülnek. Nagy számban végzünk műtéteket a  gastrointestinalis traktus rosszindulatú betegségeiben. Ide tartozik a nyelőcső, gyomor, máj, epeutak, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, mellékvese, vékonybél traktus és a vastagbél-végbél rosszindulatú daganatai is. A végbél rákok kezelésénél maximálisan törekszünk a végbél záróizomzat megtartására. Ezen műtétek zömét is laparoszkóposan végezzük. A máj sebészethez rendelkezünk intraoperatív ultrahanggal és modern, a májszövet szétválasztásához szükséges májparenchyma dissectorral.

Emlődaganat-sebészet: nagyszámú beteget lát el az Osztály, az emlő daganatos elváltozásai miatt, szoros együttműködésben a képalkotó diagnosztikát és a korszerű szövettani vizsgálatot, valamint az onkológiai gondozást végző kollégákkal. A therapiás tervet OnkoTeam készíti elő. Az Osztályon rutinszerűen történik az emlőműtétek alatt az „őrszem nyirokcsomó mintavételt” (Sentinel Nyirokcsomó Biopszia). Az Osztályon az emlődaganatok ellátásánál az azonnali rekonstrukciós beavatkozásokra is lehetőség van.

Endokrin szervek sebészete: pajzsmirigy és mellékvese jó és rosszindulatú elváltozásait operáljuk, a mellékvese daganatok esetén laparoszkópos műtétet végzünk.

Mellkassebészet: A mellkasi betegek tervezett és sürgős ellátását az egész megyére kiterjedően végezi az Osztály. Ide tartoznak a gátor térfoglaló folyamatai, a légmell, a mellkasi folyadékgyülemek, pajzsmirigy beteségeinek, valamint a tüdő daganatos elváltozásainak műtétei, illetve a mellkasváz korrekciós műtétei.

A mellkassebészeti ellátásban is a minimál invazív sebészetet részesítjük előnyben, az esetek zömében video asszisztált műtéteket végzünk (VATS).

Érsebészet: Az érsebész szakorvosok a kisműtétektől  (visszeresség, ágyéki idegkimetszés) a perifériás ér-plasztikai műtéteken át a nagyér bypass műtétekig sokféle beavatkozást végeznek az érsebészeti betegek számára. A kórház invazív kardiológiai osztályával, DSA laborral karöltve  lehetőség van ún. „hybrid műtétek elvégzésére is.

Plasztikai sebészet: Az Osztály plasztikai sebészei kiemelten foglalkoznak az emlő szépészeti beavatkozásaival és implantátum-behelyezéseivel, ezenkívül az emlődaganatok műtétei utáni rekonstrukciókra, valamint az arc plasztikai beavatkozásaira is lehetőség van. Emellett a kiterjesztett onkológiai műtétek során felmerülő lágyrész pótlásokban is jelentős szerepet vállalnak.

Proktológiai műtétek: Többek között a civilizációs betegségnek számító aranyérbetegséget is, melynek ellátását varrógépes műtéti technikával is rutinszerűen történik (Longo-műtét).

Egynapos sebészet: Bizonyos kis megterheléssel járó műtétek esetén, meghatározott feltételek mellett, osztályunk formális lehetőséget biztosít arra, hogy betegeink a befekvéstől számított 24 órán belül hazamenjenek, így a lábadozásra a megszokott, kényelmesebb, otthoni környzetben kerülhet sor.

Műtétek: visszér műtétek, lágyék-, és köldöksérv műtétek, aranyér műtétek , benignus emlő betegségek műtétei, Cimino fistula képzés

Sürgős esetek ellátása: Az Osztály minden nap 15:30-tól másnap reggel 7:30-ig ügyeleti ellátást végez a kijelölt területről érkező betegek számára. A betegek érkezése rendszerint a Sürgősségi Osztályon keresztül történik. Ügyeleti időben két ügyeletes orvos, egy műtő és személyzete áll rendelkezésre, mellkassebészeti, érsebészeti készenléttel. A Sürgősségi Osztályon munkanapokon, 8:00-20:00 időtartamban egy sebész szakorvos kolléga szolgálatot teljesít.

Az osztályra betegek sürgősséggel, vagy a rendelőintézeti szakrendeléseken keresztül választott időben, illetve más osztályról kivizsgálva kerülnek felvételre. A Kórházban sürgősségi osztály működik, ahol az akutan beérkező betegek alapvizsgálatait elvégzik, majd innen kerülnek a betegek az Osztályra. A nem sürgős esetek kivizsgálását ambulanter a rendelőintézetben végzik, beutalásuk web-alapú számítógépes előjegyzési lista alapján történik.

A Kórház a Szegedi Tudomány Egyetem Általános Orvosi Karának Oktató Kórháza, így medikusok, rezidensek elméleti és gyakorlati képzését végzi.

Ápoló képzés:

Az Osztályon az OKJ (Országos képzési jegyzék) szerinti ápoló képzés folyik, a Szent Györgyi Albert Egészségügyi Szakképző Intézettel közös szervezésben. E mellett a Szegedi Tudomány Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának Diplomás Ápoló Szakáról, diplomás ápoló hallgatók szakmai gyakorlatukat töltik az Osztályon.

Az osztály orvosai rendszeresen vesznek részt belföldi és külföldi kongresszusokon, tanfolyamokon, előadást tartanak, publikálnak. Az orvosi kar három tagja rendelkezik tudományos fokozattal.

Orvosi kar:

Név
Dr. Svébis Mihály
Dr. Sikorszki László Ph.D
Dr. Vajda Kornél Ph.D
Dr. Pap-Szekeres József Ph.D
Dr. Maráz Róbert Ph.D
Dr Raskó Endre
Dr. Cserényi László
Dr. Kovács Károly
Dr. Szajki Károly
Dr. Boross Gábor
Dr. Fekete László
Dr. Oláh Csaba
Dr. Molnár Tamás
Dr Szabadkai Gábor
Dr. Füstös László
Dr. Kovács Lajos
Dr. Nagy Enikő
Dr. Venczel László
Dr. Trepák Kornélia
Dr. Rácz András
Dr Horti Ildikó
Dr. Szerencsés Csilla
Dr. Szeibel Márk
Dr. Szöllősi Barbara
Dr. Sallai Dániel
    Beosztás
Főigazgató
Osztályvezető Főorvos
Osztályvezető Helyettes Főorvos
Részlegvezető Főorvos
Főorvos
Főorvos
Főorvos
Főorvos
Főorvos
Főorvos
Főorvos
Adjunktus
Adjunktus
Adjunktus
Adjunktus
Szakorvos
Szakorvos
Szakorvos
Szakorvos
Szakorvos
Orvos
Rezidens Orvos
Rezidens Orvos
Rezidens Orvos
Rezidens Orvos

Ápoló személyzet:

1 fő vezető ápoló
1 fő kötöző nővér
1 fő gazdasági nővér
3 fő adminisztrátor
23 fő három műszakos ápoló