Diagnosztikai Osztályok

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Patológiai Osztálya két részleggel, a Nyíri úti diagnosztikai tömb földszintjén és a rendelőintézeti tömb 3. emeletén működik.

A diagnosztikai épület földszintjén a szövettani munka, valamint proszektori (kórboncolási) tevékenység folyik, és ezen a telephelyen, külön helyiségekben kapnak helyet az aspirációs citológiai rendelések is. A rendelőintézeti tömbben működik a citodiagnosztikai részlegünk. (A rendkívüli halállal és bűnügyekkel kapcsolatos boncolások nem a Patológiai osztály tevékenységi köréhez tartoznak.)

Az elvégzett kórszövettani vizsgálatok száma éves szinten húszezer körüli. Kiemelkedő profilok az emlő- és emésztőrendszeri betegségek, valamint a bőr-, urológiai és nőgyógyászati patológia. Ezen területekről származik a kórszövettani vizsgálatok jelentős része. Immunhisztokémiai laboratóriumunkban számos kiegészítő vizsgálat elvégzésére van lehetőségünk. A citodiagnosztikai részleg tevékenységének keretében mind nőgyógyászati, mind pedig vegyes (testüregi, vizelet és aspirációs) citológia mintákat nagy számban vizsgálunk.

Az osztályon 7 szakorvos dolgozik, közülük mind citopatológiai ráépített szakvizsgával is rendelkezik. Munkájukat a Nyíri úti telephelyen 12 szövettani asszisztens (köztük 4 szakasszisztens és 1 orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus), 4 boncmester, 4 adminisztrátor, 3 citológiai asszisztens és 2 technikai asszisztens segíti. A patológiai osztály tevékenységét nemzetközileg is kiemelkedő tudományos tevékenység fémjelzi.

A kiskunfélegyházi kórházban egy boncterem található, ahol 1 boncmester és kiszállással az osztály orvosai végzik a kórboncolásokat.


A patológia a SZTE "A" kategóriás akkreditált osztálya.


Az osztály orvosainak névsora alfabetikus rendben (2015):

Dr. Bori Rita, PhD
Tudományos publikációk listája

főorvos

patológus-citopatológus
szakorvos

Prof. Dr. Cserni Gábor,
egyetemi tanár, az MTA doktora,
Tudományos publikációk listája

osztályvezető főorvos

patológus-citopatológus
szakorvos

Dr. Csörgő Erika

adjunktus

szakorvos

Dr. Kocsis Lajos

főorvos

patológus-citopatológus
szakorvos

Dr. Sejben István, PhD
Tudományos publikációk listája

(citod. részlegvezető főo.)

patológus-citopatológus
szakorvos

Dr. Serényi Péter

főorvos

patológus-citopatológus
szakorvos

Dr. Vágó Tibor

főorvos

patológus-citopatológus
szakorvos

 Dr. Szoboszlay Ágnes

  rezidens


Vezető asszisztens: Rimovszki Annamária

Telefonelérhetőségek:

 

Iroda:

76-516700  5590-es mellék

Osztályvezető:

76-516768

Fax:

76-481219 (központi – osztály és név megjelöléssel)

Citodiagnosztikai részleg  
(leletinformáció):

76-516979

Citodiagnosztikai részleg
(vezető:

76-516955 (fax is)

 

Kapcsolódó szakmai anyagok:

A European Working Group for Breast Screening Pathology (EWGBSP; az emlőrákszűrés patológiai vonatkozásai kapcsán létrehozott európai munkacsoport) - Magyar | English

Izolált tumorsejt és mikrometasztázis Tumor Nyirokcsomó Metasztázis (TNM) kategóriák reprodukálhatósága nyirokcsomókban (Assess the reproducibility of the distinction between the TNM categories of ITC and micrometastasis in lymph nodes) - Magyar | English