Diagnosztikai Osztályok

Dr. Göcző Katalin
mb. osztályvezető főorvos

2016-tól a jelenlegi megbízott osztályvezető Dr. Göcző Katalin, helyettese Dr. Szabó Erika.
A csontsűrűség vizsgálatot, korszerű berendezéssel 2000 óta végezzük az osztályunkon. 2000-től az Országos Emlőszűrő Programban részt veszünk, a klinikai emlődiagnosztika mellett. 2001-től üzemel MRI (Mágneses Resonantias Imaging) laborunk, 2006 szeptemberétől PET/CT (Positron Emissios Tomografia) berendezésünk. 2008 januártól korszerű DSA ( Digitalis Subtractios Angiographia) készülékkel végezzük az érfestéses diagnosztikai és terápiás beavatkozásokat.

A megyei kórház radiológiai osztálya három részlegen szolgálja ki a fekvő- és járóbetegellátás diagnosztikai igényeit, melynek vezető asszisztense Kusztor Rózsa.

A központi radiológia a Nyíri úti kórházépület, diagnosztika I.-II. emeletén található.

Az I. emeleten a baleseti röntgen részlegünk működik, mely ügyeleti időben a sürgősségi diagnosztikai ellátást is végzi.

A II. emeleten a hagyományos röntgen diagnosztika mellett, emlődiagnosztika, fogászati röntgen valamint az ultrahang diagnosztika működik.

Fogászati röntgen: különböző panoráma felvételek készítése digitális formában. Ezen kívül szóló fogak és szájfenék felvételét is végezzük. A vizsgálatot beutalóval, előjegyzés alapján végezzük. Bizonyos beutalási formánál a vizsgálat fizetős.

Emlődiagnosztika: MaMMa Klinika üzemelteti, vezető főorvosa Dr. Ambrózay Éva.
A szűrővizsgálatok mellett, klinikai vizsgálatokat is végeznek. Műtét előtti komplex kivizsgálás, ultrahang, cytológia (sejtvizsgálat), core biopsia (szövethenger mintavétel), műtéti terület jelölése, onko-team. A vizsgálatot beutalóval, előjegyzés alapján végezik.

Ultrahang diagnosztika: Fekvő- és járóbetegek ellátását végezzük a délelőtti műszakban. A hagyományos hasi és kismedencei vizsgálatok mellett, pajzsmirigy, lágyrész, ízületi és keringési vizsgálatokat végzünk. Ultrahang vezérelt intervenciós beavatkozásokat részben diagnosztikai, részben terápiás céllal szakorvosi konzíliumot követően. A rendelési időn túl a sürgősségi, ügyeleti ellátás is itt történik.

A MRI, CT, PET/CT részlegünk vezető asszisztense Surányiné Urbaniczki Éva

A diagnosztikai épület I. emeletén található MRI (Mágneses Resonantias Imaging) laborunk. Mágneses térerőben rádióhullámok segítségével tudjuk, igen jó morfológiai felbontással vizsgálni a központi idegrendszert, gerincvelőt, porckorongokat, emlőt, ízületeket, lágyrészeket és hasi szerveket. Bizonyos szervek vizsgálatánál kontrasztanyag segítségével tudjuk pontosítani a kórismét. A fenti vizsgálatokat szakorvosi beutalóval, előjegyzés alapján végezzük.

Szintén a diagnosztikai épület I. emeletén található az MR labor mellett a CT  (Computer Tomografia) laborunk. A hét minden munkanapján diagnosztikai vizsgálatokat végzünk, valamint ügyeleti időben a sürgősségi vizsgálatokat.
A CT vizsgálat röntgensugárral, detektorral és számítógépes rétegvizsgálattal történik, mely jelenleg egy korszerű 16 szeletes berendezés. Ennek segítségével a szervezetről, lényegében bárhonnan jó minőségű morfológiai képet kapunk. Ezekből következtetünk –legtöbbször kontrasztanyag kiegészítéssel- a normális és kóros elváltozásokra. A fenti vizsgálatokat szakorvosi beutalóval, előjegyzés alapján végezzük.

Az Onkológiai Központ földszintjén található  PET/CT (Positron Emissios Tomografia) részlegünk.
A PET/CT olyan vizsgáló módszer, ami a CT vizsgálat jó morfológiai képét kombinálja egy funkcionális képalkotó eljárással. Ennek során egy pozitron sugárzó izotóppal jelölt molekula segítségével a szervezet biokémiai folyamatait tudjuk ábrázolni. A két képalkotó vizsgálatból fúziós képet készít a berendezés. A vizsgálat értékelését radiológia és nukleár-medicina szakorvos együttesen végzi.
A vizsgálat indikációjáról magas költsége miatt PET Bizottság dönt. A vizsgálatot kérő onkológus tölti ki a kérőlapot, melyet a szegedi PET Bizottsághoz küld, melynek pozitív döntése után az internet várólistájára kerül, ennek alapján értesítik telefonon a beteget a vizsgálat időpontjáról és helyéről. Van lehetőség önköltséges vizsgálatokra is.  Ennek megbeszélése munkanapokon 8 és 15 óra között a 76/519-850-es telefonszámon lehet.

A gyermek röntgen, a Diagnosztikai épület I. emeleten a baleseti röntgen részlegünkön működik.

Ultrahang diagnosztika: Fekvő- és járóbetegek ellátását végezzük a délelőtti műszakban. A hagyományos hasi és kismedencei vizsgálatok mellett, pajzsmirigy, lágyrész, ízületi, keringési, csecsemőknél koponya vizsgálatokat végzünk. A gyermek ultrahang vizsgálat az „A” épület (új épület) földszintjén történik.
A vizsgálatokat beutalóval, előjegyzés alapján végezzük.

Rendelőintézeti röntgenosztály a Rendelőintézet III. emeletén található. Hagyományos gyermek és felnőtt röntgendiagnosztika mellett ultrahang és csontsűrűségi vizsgálatokat is végzünk. Minden vizsgálatunk beutaló köteles.

Rendelési idő és előjegyzési elérhetőség a Szakrendelések címszó alatt található.

Csontsűrűség vizsgálat (DEXA): a Rendelőintézet II. emeletén található.
Röntgensugár segítségével történő vizsgálattal, a csontok mésztartalmáról kapunk felvilágosítást.
A vizsgálatokat beutalóval, előjegyzés alapján végezzük.

Osztályunkon dolgozó orvosok névsora:

Dr. Göcző Katalin osztályvezető főorvos
  radiológus szakorvos
Dr. Szabó Erika főorvos radiológus szakorvos, osztályvezető helyettes
Dr. Szelei Béla főorvos radiológus-belgyógyász szakorvos
Dr. Tusa Magdolna főorvos radiológus-neurológus szakorvos
Dr. Lóránd Katalin főorvos radiológus szakorvos
Dr. Lóránd Márta főorvos radiológus szakorvos
Dr. Szűcs Enikő adjunktus radiológus szakorvos
Dr. Pócs Andrea Krisztina adjunktus radiológus szakorvos
Dr. Serfőző Orsolya adjunktus radiológus szakorvos
Dr. Katona Viktória radiológus szakorvos
Dr. Futó László radiológus szakorvos
Dr. Varga-Kis Kata radiológus szakorvos
Dr. Nyéki Nóra radiológus-gyermekgyógyász szakorvos
Dr. Viktor Vanda rezidens orvos
Dr. Szalay Viktor Mihály rezidens orvos
Dr. Herédi Andrea rezidens orvos
Dr. Mészáros Anna rezidens orvos
Dr. Klement Edina rezidens orvos
Dr. Kovács Orsolya rezidens orvos

Elérhetőségeink:
Központi részlegünk:
II. emeli röntgenosztály: beteg irányító 76/516-700/ 5304 mellék H-P 7-13 óráig
Fogászati röntgen: 76/516-700- 5506 mellék vagy 76/519-833 H-P 7-13 óráig
Ultrahang labor: előjegyzés 76/516-700/ 5304 mellék H-P 7-13 óráig

Angiográfiás labor:
Tel. /Fax: 06 76 519 844 ügyeleti telefon 06 20 405 6491
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
Honlap:www.kardioderma.com

Emlődiagnosztika labor:
76/482-115 és 76/504-812, H-P 8-15 óráig
e-mail elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

MR, CT labor diszpécser irodája: előjegyzés hétköznap 7-18 óra között 76/519-828 vagy 76/516-700/ 5507 mellék

Gyermek ultrahang:
előjegyzés 76/516-700/ 5179 mellék (14 év alatti gyermekek UH vizsgálata) 8-12 óráig