Diagnosztikai Osztályok

A Bács-Kiskun Megyei (BKM) Kórház, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (SZTE ÁOK) Oktató Kórháza Nyíri úti kórházépületének második emeletén található a Központi Klinikai Laboratórium (KKL).

Az orvosi laboratórium feladata, hogy a betegek, és más személyek vizsgálati anyagaiból az orvosok részére klinikailag hasznos, vagy az egészségi állapot megítélésére alkalmas információkat szolgáltasson, segítse az eredmények interpretációját, és szükség szerint további célirányos vizsgálatokat javasoljon.

Az osztályvezető főorvos Dr. Siposné Dr. Seres Erika,

Vezetőasszisztens Dömötör Edit.

A Központi Klinikai Laboratórium (KKL) telephelyei és elhelyezkedése:

- központi laboratóriumi telephely, a BKM Kórház diagnosztikai épület második emeletén van, 6000 Kecskemét, Nyíri út 38.

- központi mintavételi telephely, a BKM Kórház Rendelőintézetben található emeletén található, 6000 Kecskemét, Csabai G. krt. 21.

- a KKL kihelyezett városi mintavételi telephelyei: (Madách tér 4/a., Piaristák tere 7., Czollner tér 7., Hunyadi János tér 6., Rávágy tér 3.)

- a kiskunfélegyházi mintavételi telephely, a rendelőintézet földszintjén található, 6100 Kiskunfélegyháza, Fadrusz J. u. 4.

- a kalocsai laboratóriumi és mintavételi telephely a kórház M épület földszintjén van, 6300 Kalocsa, Kossuth L u. 34-36.

A Központi Klinikai Laboratórium kalocsai laboratóriumi és mintavételi telephelyéről és a kiskunfélegyházi mintavételi telephelyről bővebb információ az adott tagkórházi weboldalon is elérhető.

 

A KKL központi laboratóriumi telephelyének részlegei:

 1. Mintavétel
 2. Klinikai kémia
 3. Immunkémia (izotóp vizsgálatok)
 4. Vércsoport szerológia (vérdepó)
 5. Hematológia
 6. Hemosztázis
 7. Sürgősségi és 24 órás ügyeleti ellátás
 8. Elválasztási eljárások
 9. Betegközeli laboratóriumi diagnosztika, Point of Care Testing (POCT)
 10. Speciális hematológiai, hemosztazeológiai és immunológiai diagnosztika
 11. Molekuláris genetikai, cytogenetikai laboratóriumi diagnosztika
 12. Mikrobiológia

A Központi Klinikai Laboratórium tevékenységi köre (a teljesség igénye nélkül):

 1. Mintavétel: a központi mintavételi helyen (járóbeteg szakrendelés a rendelőintézeti laboratóriumban (RI Labor) valamint a város területén öt vérvételi kislaboratóriumban háziorvosi rendelőkhöz társítva.
 2. Klinikai kémia: nagyteljesítményű, automatizált kémiai rendszereken, gyári vonalkódos mintaazonosítással történnek a májfunkció, vesefunkció, szénhidrát- zsír- vas- fehérje anyagcsere, elektrolitok, metabolikus paraméterek, egyéb enzimek, szívbetegségek vizsgálata.
 3. Immunkémia: tumormarkerek, hormonok, vitaminok, endokrinológiai betegségek diagnosztikája.
 4. Vércsoport szerológia: a kórház részére a vércsoport meghatározásokat a kecskeméti OVSZ végzi, a kórház vérdepót működtet napi 24 órában.
 5. Hematológia: a fehér- és vörösvérsejtek, vérlemezkék, reticulocyták és egyéb testnedvek alakos elemeinek vizsgálata hematológiai automatákkal.
 6. Hemosztázis: a vérzés és véralvadás paramétereinek vizsgálata.
 7. Sürgősségi részleg: napi 24 órában a sürgősségi vizsgálatok folynak, valamint toxikológia: különböző gyógyszerek és toxikus anyagok vérszintjének meghatározása.  
 8. Elválasztási eljárások: A szérum fehérjék, lipoproteinek és enzimek izoformáinak szeparálása és azonosítása egy félautomata készüléken történik. Az elválasztást agaróz géllel végezzük, majd speciális festéssel tesszük láthatóvá a frakciókat. A komponensek mennyiségi analizíse denzitometriával és a jelek számítógépes feldolgozásával történik.
 9. Beteg közeli laboratóriumi diagnosztika: A Point of Care Testing (POCT) elsősorban bizonyos kórházi osztályokhoz (pl. sürgősségi, ITO) kötött, de a laboratórium látja el a szakmai felügyeletet.
 10. Speciális hematológiai, hemosztazeológiai és immunológiai diagnosztika: auto- és egyéb antitestek, immunglobulinok, akut fázis fehérjék, cytokinek, allergiás betegségek laboratóriumi vizsgálata.
 11. Molekuláris-genetika és cytogenetika: FV Leiden-mutáció, FII Prothrombin G20210A allél polimorfizmus vizsgálat, MTHFR C677T, MTHFR A1298C, Humán Papilloma vírus tipizálása, kromoszóma rendellenességek közül a 13,18,21 és XY kromoszóma vizsgálata.

A mikrobiológiai részleg tevékenységi köre:

A Központi Klinikai Laboratórium mikrobiológia részlege 2016. őszén kezdte meg működését. Jelenleg teljes körű vegyes bakteriológiai diagnosztika folyik, mely magában foglalja a széklet kivételével minden fekvő-, ill. járóbetegből származó klinikai minta (vizelet, felső-, alsólégúti váladékok, urogenitális váladékok, műtétek során vett különböző minták, liquor és haemokultura) feldolgozását aerob és anaerob irányban egyaránt, a kitenyészett kórokozó baktériumok, gombák identifikálását, és antibiotikum érzékenységüknek a meghatározását az aktuális EUCAST európai szabvány alapján. A törvényi előírásoknak megfelelően végezzük a multirezisztens kórokozók szűrését is. Jelentős konzultációs tevékenyéget folytatunk valamennyi kórházi osztállyal.

Enterális diagnosztika keretében székletmintából végezzük Rota-, ill. Adenovírus kimutatását, valamint Clostridium difficile toxinmeghatározást, szükség esetén antibiotikumérzékenység vizsgálatát.

A munkaidőn túl 16 órától másnap reggel 8-ig készenléti feladatot látunk el, melynek keretében a beosztott diplomás munkatárs telefonon elérhető konzultációra, és szükség estén a kórházba hívható a kért, sürgős vizsgálatok elvégzésére. Szombati napokon, ill. több ünnepnap halmozódása esetén 48 óránként ügyeletet látunk el, mely során a hétköznap is szokásos módon folyik a mikrobiológiai diagnosztika, konzultáció és eredménykiadás egyaránt.

Tervben van a diagnosztikai paletta bővítése keretében szerológiai, majd később molekuláris mikrobiológiai vizsgálatok bevezetése is.

A laboratórium elkötelezett a minőségfejlesztés és minőségellenőrzés iránt. A minta-előkészítést, belső (hazai) és külső (külföldi pl. német) minőségellenőrzési kontrollok használatát, informatikai rendszerek alkalmazását, a preanalitikai, analitikai, és posztanalitikai folyamatok magas minőségének biztosítását mindig a szakmai és minőségi szabályok szerint végzi.

Felhasználóit rendszeresen tájékoztatja az életet veszélyeztető eredményekről. Alarm értékek táblázata itt.

A Központi Klinikai Laboratórium (kalocsai telephely nélkül) évi 4,0-5,0 millió közötti vizsgálat történik, több mint 40000 esetnél. A vérvételek száma átlag 560000 évente. Külön sürgősségi laboratóriumi részleg működik, ahol a sürgős és az ügyeleti vizsgálatok történnek, folyamatosan napi 24 órában. A laboratóriumban jelenleg vérből és egyéb testnedvekből több, mint 200 féle vizsgálatra van lehetőség, amelyek megtekinthetők a laboratóriumi szolgáltatási jegyzékben, illetve a papír és/vagy elektronikus vizsgálati kérőlapokon. Az életet veszélyeztető laboratóriumi eredményeket (Alarm értékek) telefonon is jelezzük a kezelőorvosok részére.

Személyi ellátottság a központi laboratóriumi és mintavételi telephelyen:

Az osztályon 50 fő dolgozik havi reszortbeosztás szerint. A laboratórium a rutin munka mellett ügyelet és készenléti ügylet formájában végzi tevékenységét a nap 24 órájában, biztosítva a biztonságos betegellátást.

 

Diplomások:

3 fő szakorvos

 

1 fő általános orvos

 

3 fő biológus

 

1 fő vegyész

4 fő orvosi laboratóriumi analitikus

1 fő rezidens orvos

Asszisztensek:

Laboratóriumi szakasszisztens: 22 fő

 

Laboratóriumi asszisztens: 2 fő

Mintavételi asszisztens: 11 fő

Adminisztrátor: 1 fő

Kisegítő dolgozó: 1 fő

 

Az osztály diplomás dolgozói:

Dr. Seres Erika

osztályvezető főorvos, a Klinikai Laboratóriumi Vizsgálatok szakorvosa, egészségügyi menedzser,

Dél-Alföldi Régió Laboratóriumi szakfelügyelő főorvos

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Dr. Mayer Ildikó

főorvos,  a Klinikai Laboratóriumi Vizsgálatok és a Laboratóriumi Hematológia és Immunológia szakorvosa,

Immunológia részlegvezető

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Dr. Soós Györgyi

főorvos, a Klinikai Laboratóriumi Vizsgálatok és a Molekuláris Genetika szakorvosa,

Molekuláris genetikai részlegvezető

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Dr. Szabó Ágnes

 

 

 

Balogh Ferenc

 

 

 

Dr. Nagy Abonyi Hodik Anikó

 

 

 

Szabó Szabina

 

 

 

Dr. Wolfart Krisztina PhD

 

 

 

Szabó Attila Tamás

 

 

 

Dömötör Edit

orvos

Immunkémiai és hematológiai részlegvezető

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

vegyész, minőségellenőrzési szakmérnök

Kémiai részlegvezető

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

rezidens orvos

Hemosztázis és hematológiai részlegvezető

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

biológus

Preanalitikai részlegvezető

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

biológus, klinikai mikrobiológus

Mikrobiológiai részlegvezető

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

biológus

Vizelet részlegvezető

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

vezető asszisztens, analitikus 

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Dr Nagy Abonyi Hodik Anikó

rezidens orvos  email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Dr Vidáné Szeleczki Tünde

biológus  email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elérhetőségeink:

06-76-516 700

a kórház központi száma

06-76-516 745

osztályvezető főorvos

06-76-516 746

osztályvezető helyettes főorvos

06-76-516 700/5373

diplomás szoba

06-76-516 700/5368

diplomás szoba

06-76-516 700/5364

vezetőasszisztens

06-76-516 700/5340

sürgősségi részleg

06-76-516 700/5358

kémiai-immunkémiai részleg

06-76-516 700/5363

hematológiai részleg

06-76-516 700/5487

immunológiai részleg

06-76-516 700/5210

mintaátvételi részleg

06-76-516 700/5964

molekuláris genetika

06-76-516 700/5965

molekuláris genetika

06-76-516 926

cytogenetika

06-76-516 780

RI labor adminisztráció

06-76-516 700/8580

06-76-516 700/5392

mikrobiológiai részleg

06-76-516 700/5580 RI labor vérvétel

06-76-516 700/5580 RI labor vizeletvizsgálat

 

 

 

Laboratóriumi vizsgálatok:

Alarm értékek táblázata itt

ABC sorrendben itt

WHO kódok és Járóbeteg szabályok szerint itt

Hasznos linkek:

Nyilatkozat elektronikus leletküldés igényléséről orvosi pecsétszám alapján

Útmutató - Arra vonatkozóan, hogy a mikrobiológiai vizsgálatkérések és a hozzátartozó minták feldolgozása a Központi Klinikai Laboratórium (KKL) Mikrobiológiai részlegein történik-e vagy a Synlab felé kerül továbbításra.

Útmutató - Arra vonatkozóan, hogy a Központi Klinikai Laboratórium Mikrobiológiai részlege a vizsgálatokat milyen módszerrel és átfutási idővel végzi és mely esetekben utasítja vissza a mintát.

Laboratóriumi vizsgálat kérőlap - Sürgős | Mikrobiológia

Általános laboratóriumi diagnosztika

 


International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine

 


Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság

 


American Association for Clinical Chemistry

 


A Lab Tests Online magyar változata

 


The Association on Clinical Biochemists