Diagnosztikai Osztályok

A Bács-Kiskun Megyei Kórház és az OMCH Egészségügyi Szolgáltató Kft. (www.omchkft.hu) Endoszkópos Laboratóriuma


Az Osztályunkhoz tartozó, de önálló szervezeti egységként működő Endoszkópos Laboratórium hazánk egyik legjobban felszerelt endoszkópiája. Átadása 6 éve történt meg és kultúrált körülmények közt, minden igényt kielégítő környezetben látjuk el betegeinket.

 

Három önálló vizsgálóhelységben történnek vizsgálataink, évente 6-7000 vizsgálatot végzünk. Ezek megoszlása: 3000-3500 gasztroszkópia, 2500-3000 kolonoszkópia, 500-550 endoszkópos epeúti és hasnyálmirigy vizsgálat (ERCP) és 250-300 endoszkópos ultrahang vizsgálat. A tükrözések jelentős része, mintegy 20-25%-a operatív endoszkópia. Operatív vizsgálatként többek közt sürgősségi vérzéscsillapítást, konvencionális és magas rizikójú polipektómiákat, tápcsatornai (nyelőcső és vastagbél) szűkületek tágításait, az epeúti és hasnyálmirigy betegségek széleskörű endoszópos ellátását (papillotómia, papillectomia, szűkületek tágítása és stentelése, epeúti és hasnyálmirigy kövek eltávolítása illetve törése, endoszkópos hasnyálmirigy ciszta szájaztatás, stb.) végezzük. Megkezdtük hazánkban második centrumként bizonyos korai tápcsatornai rákok endoszkópos, egészben történő eltávolítását (ESD, endoszkópos szubmukóza disszekció) is.

 

2009-ben a jelenleg elérhető egyik legmodernebb endoszópos ultrahang készüléket állítottuk munkába, melynek segítségével nem csak diagnosztikus, de invazív vizsgálatok végzését is vállaljuk a felső és alsó gasztrointesztinum területén is. Az endoszkópos ultrahang nagy segítséget jelent nem csak a gasztroenterológiai kórképek vizsgálatában, hanem az onkológiai ellátásban is, úgymint a daganatok kiterjedésének megállapításában (staging) illetve szöveti mintavételek (endoszkópos ultrahang vezérelt citológia) végzésében.
Ezen kívül endoszkópos laboratóriumunkban a nyelőcső és a végbél funkcionális betegségeinek (relfux betegség, achalasia, inkontinencia, stb.) vizsgálatait is végezzük motilitási laboratóriumunkban (nyelőcső pH metria, illetve nyelőcső és rectális manometria).
Mindezeken kívül kilégzési teszteket végzünk Helicobacter pylori kimutatására is.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem csak a vizsgálatok mennyiségére, de minőségére is büszkék lehetünk, hiszen belső minőségbiztosítási rendszerrel is folyamatosan igyekszünk javítani munkánkon. Mindezeken túl a folyamatosan rendelkezésre álló endoszkópjaink száma és a tápcsatornai endoszkópos műtétekhez szükséges legkülönfélébb tartozékok ellátása is kiváló.

Endoszkópiánkon délelőttönként gasztroenterológiai szakrendelést is végzünk.Minden vizsgálatunkat előjegyzés alapján végezzük. Minden betegünktől – a sürgősségi ellátást kivéve – az első vizsgálat elvégzéséhez beutalót kell kérnünk a jelenlegi szabályozás alapján. 
A vizsgálatokat betegeink kérésére bódításban is végezzük, melyet azonban előre kell jelezni. Ilyen esetekben arra kérünk minden betegünket, hogy feltétlenül hozzanak kísérő személyt magukkal, hiszen a bódítást követően 12-24 óráig sem a közlekedésben nem vehetnek részt, sem egyéb, fontos döntéseket nem hozhatnak (pl. szerződés aláírása).

Reméljük, hogy mind szakmai, mind emberi hozzáállásunk minden betegünk megelégedésére szolgál.

Rendelési idők:

Gasztroenterológiai szakrendelések:
Dr. Virányi Zsolt: H 8-11 h
Dr. Dubravcsik Zsolt: Sz 8-12 h
Dr. Velkei Tamás: Cs 8-11 h

Endoszkópos szakrendelések:
Hétfő: Dr. Velkei Tamás
Kedd: Dr. Virányi Zsolt
Szerda:Dr. Szajki Károly
Csütörtök: 
Péntek: Dr. Dubravcsik Zsolt

Munkatársaink:

Orvosok:
Dr. Szajki Károly, sebész-gasztroenterológus, osztályvezető főorvos (életrajz)
Dr. Virányi Zsolt, belgyógyász-gasztroenterológus, adjunktus
Dr. Dubravcsik Zsolt, belgyógyász-gasztroenterológus, adjunktus
Dr. Velkei Tamás, belgyógyász-gasztroenterológus, szakorvos
Dr. Budai Annamária, belgyógyász, szakorvos

Endoszkópos asszisztensek:
Somogyi Erika vezető szakasszisztens
Tóthné Piszmán Klára szakasszisztens
Magyariné Muhi Mária szakasszisztens
Bosnyák Anita szakasszisztens

Bodoki Andrea szakápoló

Busch Józsefné takarító

Elérhetőségeink:

Szövettani eredményekről érdeklődés:
76/519-814 (13.00-15.00 közt)
Szövettan kiadás: Hétfő, csütörtök 14.00-16.00

Előjegyzés szakambulanciára illetve endoszkópiára:

76/519-814
76/516-700, 54-46 mellék

Tájékoztatjuk tisztelt betegeinket, hogy az előjegyzett időpontok tájékoztató jellegűek. Mind a szakrendelésen, mind az endoszkópos vizsgálatok során előfordulhatnak csúszások, melyekért ezúton is szíves megértésüket kérjük!

Előkészület a vizsgálatokhoz:

A felső tápcsatornai vizsgálatok (gyomortükrözés /gastroszkópia/, endoszkópos ultrahang vizsgálat, nyelőcső manometria) különösebb előkészületet nem igényelnek betegeink  részéről. Annyi azonban feltétlenül szükséges, hogy a vizsgálat előtt 6 órával már szilárd ételt nem fogyaszthatnak, illetve 4 órával a vizsgálat előtt már folyadékot sem ihatnak.
A rendszeres gyógyszerszedők a vizsgálat napjának reggelén esedékes gyógyszereiket 1-2 korty vízzel nyugodtan bevehetik, kivéve a cukorbetegségben szenvedők, ők ugyanis cukorgyógyszereiket feltétlenül hagyják ki (ugyanis súlyos hipoglikémiájuk lehet!).