Telephelyi információk

Kórházunk Bács-Kiskun megye legnyugatibb részén, a Duna mellett keskeny sávban élők fekvő- és járóbeteg ellátásáért felelős. Az ellátandó terület északi irányban Tasstól déli irányban Dusnokig terjed, mintegy80 kmhosszúságban és kb.30 kmszélességben.

Intézményünk ténylegesen térségi kórházként működik, ugyanis 40-50 km-es távolságon belül más kórház nem található. Jelenleg 424 ággyal 72000 lakos ellátásáért felel.

Kalocsa, az ezer éves érseki város az ország dél-alföldi régiójában, annak nyugati területén, a Duna mellett terül el. Az 51. sz. főút mellett való elhelyezkedése miatt a megközelíthetősége nagyon jó, tovább erősítette ez a pozíciót az M6-os autópálya és az új szekszárdi és dunaújvárosi híd megépülése.

A kórházi felvevőterületet adó kistérségek a Duna mellett csaknem függőleges elhelyezkedésűek, mely a betegutakat – különösen a terület széli részein- bizonyos mértékben befolyásolják.

A közel 200 éve alapított kalocsai kórház a városi önkormányzat tulajdonában álló, bővített alapszakmás, aktív és krónikus fekvő- és járóbeteg szakellátást nyújtó intézmény, melynek 2012. május 1.-től tulajdonosa a Magyar Állam, középirányító funkciót a GYEMSZI látja el.

Területi ellátási kötelezettsége az alapszakmák (belgyógyászat, sebészet, szülészet-nőgyógyászat), továbbá az ideggyógyászat és a pszichiátria esetében 72 ezer lakos, míg a tüdőgyógyászat, rehabilitációs és a krónikus ellátások esetében kiterjedtebb, egyes tüdőbetegségek (tbc) tekintetében meghaladja a 300 ezer főt.

Az ellátási struktúra illeszkedik a szükségletekhez, az alapszakmák osztályokba szervezettek. A sürgősségi ellátás a baleseti sebészet beindítása és a közelmúlt fejlesztésének eredményeképpen 2012. júliusától szintén osztálystruktúrában működik. Az ellátási struktúrát teljes vertikumában a “Szervezeti adatok - Kalocsai Szent Kereszt Kórház – Osztálystruktúra” menüpont alatt található meg.  A Gyerekosztály indítása a Bács-Kiskun Megyei Kórházzal történő integráció keretében január 1-jétől várható.

A kórház ágyszáma 2012-ben-ben 424-re változott, melyből 220 ágy a krónikus-rehabilitációs ellátások körébe került. Rövidesen újranyithatjuk a 2009-ben sajnálatos módon bezárásra került gyermekosztályunkat is.

Kórházunk épületállománya a korábbi rekonstrukcióknak köszönhetően nagyrészt felújított, a központi technológiai tömb és a központi főépület kiválóan felszerelt intenzív osztállyal, korszerű műtőkkel, szülőszobákkal és hotelszolgáltatással fogadja betegeinket.

Műszerállományunk folyamatosan megújuló, valamennyi minimumfeltételt kielégíti. Nem követelmény, de jelentős hiányát érezzük a CT berendezésnek, melyet más kórházakban érhetnek el betegeink.