Fekvőbeteg osztályok

A Bács-Kiskun Megyei Kórház kalocsai telephelyének közel három milliárd forintból megvalósult rekonstrukcióját követően a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály lett a telephely egyik legmodernebb betegellátó osztálya. Az osztály orvosai és munkatársai a kívül álló számára talán a műtétek látszólagos mellékszereplői, pedig tevékenységük nélkül egyetlen műtét sem lenne elvégezhető. Mind a sebészeti, mind a szülészet-nőgyógyászati, a traumatológiai műtéteknél mi biztosítjuk, hogy a beteg a műtét alatt ne érezzen fájdalmat. Figyelünk arra, hogy a műtéti megterhelés a lehető legkevésbé viselje meg a beteg szervezetét. A legmodernebb altatógépek és betegőrző monitorok segítik ezt a felelősségteljes munkát, de az intenzív osztály a legsúlyosabb betegek kezelését is végzi.

Az osztály tevékenysége három, működésükben egymásra épülő szakterületekre osztható:

 • aneszteziológia
 • aneszteziológiai ambulancia
 • intenzív terápia

Az Osztály a kórház M-épületének első emeletén található. Központi terem-megfigyelő helyisége 5 ágyas, emellett rendelkezünk 1 db egy ágyas szobával és egy fertőző beteg elkülönítővel.

Aneszteziológiai tevékenység

Célunk a beteg valamennyi szervrendszerére kiterjedő műtéti előkészítés. A betegek pszichés előkészítésére, szorongásának csökkentésére is nagy hangsúlyt fektetünk. Feladatunknak tartjuk a betegek műtét előtti folyadékháztartás rendezését, szükség esetén műtéti táplálását, homeosztázisának rendezését, vércukorérték és vérnyomás beállítását. (társszakmákkal együttműködve).

A műtőblokk európai színvonalú, a 21. század kívánalmainak megfelel. A műtőblokkban 3 aszeptikus és 1 szeptikus műtőben végzünk érzéstelenítést. A császármetszések érzéstelenítése a szülőszoba melletti „császárműtőben” történik. Altatógépeink, műtői monitoraink korszerűek, magas tudásúak. Lehetőségünk van invasív monitorizálásra is. Feladatunk végzése során a legkorszerűbb gyógyszereket is használjuk. Rutin eljárás a low flow anesztézis (anyagtakarékosság és környezetkímélet).

Rendelkezünk az ún. nehezített intubálás esetén „nehéz légút kocsival”, mely tartalmazza az ilyenkor gyorsan, szükséges speciális eszközöket a nehezített intubálás esetére.

A műtőblokkban korszerűen felszerelt ébredőszoba áll rendelkezésünkre.

Aneszteziológiai Ambulancia

Minden hétköznap 14-15 óráig fogadja a műtétre váró betegeket. Itt történik a műtét előtti vizsgálat, további konzíliumok elrendelése, beteg-felvilágosítás, érzéstelenítéshez szükséges belegyező nyilatkozat aláíratása.

Intenzív osztály tevékenysége, feladata

A kórház bármelyik osztályáról, esetleg ambulanciájáról a kritikus paraméterekkel rendelkező, bármilyen okból kómás betegek és anyagcsere kisiklású betegek fogadása.

Egyik fő profil a műtét utáni betegellátás, amelynek kiemelkedő részét képezik a szervezetet megterhelő műtéti beavatkozásokon átesett betegek, illetve a légzési elégtelenséggel, valamint labilis keringéssel járó operált esetek. Az osztály műszerezettsége a kor kívánalmainak megfelelő. Korszerű respirátoraink (magas tudásúak), és non invasív és invasív megfigyelést is tudó monitoraink segítik munkánkat. Osztályunkra mobil dialízis gépet telepített a Diaverum Dialízis Központ, így a kritikus állapotú betegek haemodialízise osztályunkon történik. A társszakmákkal jó a munkakapcsolat. A súlyos állapotú, vérző betegek ellátásában segítséget nyújtunk a Belgyógyászati Osztálynak ill. a súlyos légzési elégtelenséget okozó tüdőbetegek részére (asthma, COPD, pneumonia) kórházunk Tüdőbelgyógyászati Osztályának. A betegeket lehetőség szerint még a válságos légzési és keringési elégtelenség kialakulása előtt átvesszük. A súlyos sebészeti beteget már a műtéti előkészítésre átvesszük. Gyógytornászunk segíti betegeink gyógyulását.

Feladatunk még az agyhalottak felismerése, donorgondozása, a potenciális donorok jelentése az OVSZ-nek.

Betegeinket az állapotuknak megfelelően a tudomány mai elvárásai szerinti legkorszerűbb táplálásban részesítjük.

Osztályunk reanimációs csapata segíti a társosztályok munkáját, esetleges szívmegállás, légzésleállás esetén. Az újraélesztésen átesett betegek osztályunkra kerülnek. A műtét alatti és utáni időszakban a fájdalommentességet biztosítjuk betegeink számára.

Izolált kórtermeink lehetőséget biztosítanak a fertőzött betegek speciális kezelésére, elkülönítésére.

Ajánlott látogatási idő minden nap délelőtt 11 órától délután 13 óráig és 15:30-tól  17:30-ig a közvetlen hozzátartozók illetve a beteghez közelálló személyek részére. Súlyos, haldokló beteg hozzátartozói részére akár folyamatosan is lehetővé tesszük a láthatást, együttlétet.

Lelki gondozás: Kórházunkban katolikus pap ad szolgálatot, aki a betegek szentségét bármikor feladja, de bármilyen vallási felekezethez tartozó beteg részére lehetővé tesszük, hogy lelkésze meglátogathassa és lelki gondozásban, lelki segélyben részesítse.

Orvosaink

 • Dr. Régi Lajos osztályvezető főorvos
 • Dr. Ragadics Erzsébet főorvos
 • Dr. Aref Rabbani Parisa szakorvos
 • Dr. Mavrodin Julianna szakorvos
 • Dr. Molnár Anna szakorvos (részállásban)
 • Dr. Csupor Gábor szakorvos (részállásban)

 

Vezető aszisztens:

 • Horváthné Kis Julianna, Intenzív Osztályvezető főnővér
 • András-Nagy Hedvig, Aneszteziológia vezető aszisztens

 

Elérhetőségeink:

 • Intenzív osztály:06/78-564-443,
 • Aneszteziológiai asszisztensek: 06/78-564-428
 • Fax-szám: 06/78-564-437

 

Fekvőbeteg osztály bemutatása

 

Osztály neve Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály
Osztályvezető főorvos Dr. Régi Lajos
Orvosok Dr. Ragadics Erzsébet főorvos

Dr. Aref Rabbani Parisa szakorvos

Dr. Mavrodin Julianna szakorvos

Dr. Molnár Anna szakorvos (részállásban)

Dr. Csupor Gábor (részállásban)

Vezető ápoló Horváthné Kis Julianna osztályvezető főnővér,András-Nagy Hedvig, aneszteziológia vezető aszisztens
Osztály helye „M” épület, 1. emelet
Elérhetőségek 78/465-443
Előjegyzés / Várólista nincs

 

Járóbeteg szakellátás felsorolása és bemutatása

 

Szakrendelés megnevezése Aneszteziológiai Szakambulancia
Szakrendelés helye „B” épület Belgyógyászati Ambulancia
Igénybevétel módja Beutalóval
Rendelési idők H-P 14-15 óráig
Rendelés elérhetősége 78/465-225
Előjegyzés elérhetősége Nincs előjegyzés
Szakrendelésen dolgozó orvosok Dr. Ragadics ErzsébetDr. Aref Rabbani Parisa