Fekvőbeteg osztályok

Kalocsán a tüdőgyógyászat több mint 80 éves múltra tekint vissza. A városban a háborús viszonyok ellenére 1942-re épült fel az európai színvonalú Röntgen osztály, tbc -laboratórium, szűrő ambulancia. 1964-ben adták át a kórház D épületét, az akkor 300 ágyas, korszerűnek számító tüdőpavilont.

Tüdőosztályunk – Bács-Kiskun megye két tüdőosztálya közül az egyik – jelenleg is ebben az épületben működik. A tuberculoticus megbetegedések számának csökkenésével az osztály profilja is nagymértékben megváltozott. A kezelt betegek felölelik a tüdőgyógyászat valamennyi területét. Így kezelünk gyulladásos, allergiás, tbc-s és daganatos betegeket, de profilunkba tartozik a mellkasi folyadék és légmellek, a veleszületett tüdőbetegségek és az asztmás betegek gyógyítása, valamint a mellkasi és tüdőműtétek utáni postoperativ kezelés.

A betegségek kivizsgálásához a kor követelményeinek megfelelő valamennyi műszer rendelkezésünkre áll. Jó kapcsolatot építettünk ki a mellkas-sebészeti és onkológiai központokkal, valamint az országos intézetekkel éppúgy, mint a tüdőgondozókkal és a háziorvosokkal. Ennek megfelelően az első észleléstől a legmegfelelőbb kezelés eredményéig végig tudjuk kísérni betegeink gyógykezelését.

Az osztály struktúrája

A tüdőosztály 40 aktív és 26 krónikus ágyon fogadja betegeit a kórház D épületének 2. emeletén.

Ezen a szinten található a korszerű légzéskapacitási vizsgálatok elvégzését szolgálóLégzésfunkciós laboratórium, testplethysmograph, spirometer. A tüdőfibrosisban (hegesedésben) szenvedő betegek követésére, kivizsgálására szolgáló ún. diffúziós kapacitás vizsgálatok elvégzésére szintén lehetőségünk van. Itt folyik az ambuláns betegek vizsgálata, ill. kontrollja is. Ezen a szinten működik egy kis laboratórium, melyben lehetőség van mellkas punkciók elvégzésére, vérvételek elvégzésére, különböző váladékminták levételére.

Az osztály felszerelése, ellátottsága (oxigén, központi szívórendszer, EKG, defibrillator, stb.) biztosítja a sürgősségi betegellátás feltételét is.

Az osztályon fekvő betegek ellátása 20 kórteremben történik.

Az osztályhoz szervezeti egységként kapcsolódó bronchologiai laboratóriumunk a kórház M épületének endsocopiáján belül található. Korszerű körülmények között itt történnek a hörgőtükrözések, a tüdőből, mellkasfali betegségekből, stb. történő különböző mintavételek.

Képalkotó (rtg., UH.) vizsgálataink kórházunk Központi Röntgen osztályán történnek. CT, PET CT, MRI elvégzésére más intézmények segítségével van lehetőségünk, jól szervezett együttműködés keretén belül.

Az osztályon végzett szakmai munka

Az osztály ellátási területe igen kiterjedt, itt történik a megyei kórház ellátási területén kívül eső térség betegeinek tüdőgyógyászati ellátása, ez jelenleg összesen 249 266 lakost érint.

A betegellátás, a szakmai munka a Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium engedélyével és támogatásával II. progresszivitási szinten történik.

Osztályunk hat tüdőgondozóval (Dunavecse, Baja, Bácsalmás, Kiskőrös, Kiskunhalas, Kalocsa) és 2 kórházzal (Baja, Kiskunhalas) tart szoros szakmai kapcsolatot. A betegátvételek megfelelő szabályozással, rutinszerűen történnek, leggyakrabban még a sürgősségi osztályokról.

A következő főbb betegségcsoportokban látunk el betegegeket

Osztályunkon legnagyobb számban az ún. COPD-s (krónikus hörghurutos), ill. asthmas betegeket látunk el. Lehetőségünk van a korszerű, kombinált hörgtágító kezelések alkalmazására. Betegoktatás keretében, a belégzőszerek használatára szakképzett, tapasztalt asszisztensek, nővérek segítik az orvosi munkát. A súlyos, légzési elégtelen betegek ellátásában szorosan együttműködünk kórházunk intenzív terápiás osztályával.

Évtizedek óta foglalkozunk az elsődleges és másodlagos daganatos betegek részletes kivizsgálásával. Jelenleg minden személyi és tárgyi feltétel adott a tüdőrákos betegek pontos kivizsgálásához (mintavevő eszközök, képerősítő, pathologiai háttér, stb.).

A kivizsgálást követően daganatos betegeink kezelése a Bács-Kiskun Megyei Kórház Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza Onkoradiológiai Központjában ill. a Megyei Kórház Mellkassebészetén történik. Ezen osztályokkal igen jó személyes és szakmai kapcsolatot tartunk fenn, csaknem napi szinten konzultálva.

A hörgőtükrözéses vizsgálatokat nemcsak a daganat kivizsgálásra használjuk. Előfordul, hogy idegentest belégzését követően annak eltávolítására van szükség. Ehhez speciális fogók, eszközök állnak rendelkezésünkre.

Bronchoscopos segítséget gyakran adunk műtétek során, amikor a betegnél a lélegeztető tubus behelyezése nehézségekbe ütközik.

Jelenleg 2 kolléga rendelkezik bronchologiai jártassággal (dr. Körmendy Szabolcs és dr. Barkóczi Ilona). Az osztályon állandó bronchoscopos készenlétet tartunk fenn. Az endsocopos vizsgálatok rögzítésére digitális módszerrel is lehetőségünk van, így internetes konzultációra is lehetőségünk van.

Tüdőgyulladások, tályogok, tüdő és egyéb szervi tuberculosisban szenvedő betegek ellátása is igen nagy számban történik osztályunkon. Megfelelő terápiás lehetőségeink mellett fontos a kórokozók kitenyésztését biztosító eljárás, melyre kórházunk laboratóriuma rendelkezésünkre áll. A helyben nem biztosított váladéktenyésztési vizsgálatokat más intézetek segítségével oldjuk meg.

Munkánkat nagymértékben segítik a kórházban elérhető társszakmák, melyekkel kollegiális együttműködésünk nagyon jó (pathológia, microbiológia, intenzív osztály, kardiológia, stb.).

Az osztály személyi ellátottsága

Szakmai munkánkat 3 tüdőgyógyász szakorvos közreműködésével végezzük (teljes állásban, ill. részmunkaidőben). Emellett meghatározott munkarend szerint belgyógyász kollégák is részt vesznek betegellátásunkban. Jól képzett nővér és asszisztensi gárda segíti munkánkat (bronchoscopos asszisztens, EKG-s asszisztens, gyógytornász, asthma-nurse, decubitus kezelésben járatos nővér, légzésfunctios asszisztens, szociális ügyeket intéző nővér).

Osztályos szakmai felügyelete mellett dolgozik járó beteg szakrendelésünk, melynek keretén belül bronchoscopos járó betegellátást, tüdőgyógyászati szakrendelést végzünk. Ezen rendelés keretében gondozzuk többek között pl. tüdőfibrosisos betegeinket is.

Jelenleg osztályunk szakmai és tárgyi feltételei a kor követelményeinek megfelelnek, jól képzett szakdolgozói és orvosi személyzet biztosítja betegeink ellátását. A rekonstrukció előtt álló épületben közvetlen, családias hangulattal igyekszünk arra törekedni, hogy betegeink minél hamarabb, minél emberibb körülmények között gyógyuljanak.

 

Fekvőbeteg osztály bemutatása

Osztály neve Tüdőgyógyászati Osztály,

Krónikus Tüdőgyógyászati Osztály

Osztályvezető főorvos dr. Barkóczi Ilona
Orvosok dr. Körmendy Szabolcs, Dr. Balatoni Balázs
Vezető ápoló Tamás Mária
Osztály helye „D” épület, II. emelet
Elérhetőségek tel./fax: +36-78/564-107; e-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Előjegyzés/várólista Felvétel történhet: sürgősséggel és telefonon történt előjegyzés alapján