Diagnosztikai Osztályok

A Központi röntgen és ultrahang diagnosztika bemutatása:

A röntgent-sugár felfedezése addig ismeretlen perspektívát nyitott meg a gyógyítás területén. Segítségével „belelátunk” a betegbe és alkalmazásával felismerhetetlen kórképeket fedezhetünk fel. Ennek megfelelően aRöntgen osztálymunkája valamennyi szakterület számára alapvizsgálatnak számít. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy a feleslegesen végzett röntgen vizsgálatok indokolatlan sugárterhelésnek teszik ki a beteget. Szakembereink ezért csak a valóban szükséges vizsgálatokat végzik el.

A képalkotó diagnosztikában nagy előrelépést jelentett az ultrahang vizsgálatok megjelenése is. Kórházunk ezen a területen olyan csúcstechnikát képviselő készülékekkel rendelkezik, amelyek minden olyan vizsgálatra alkalmasak, amit a modern ultrahang-diagnosztika megkövetel.

Megbízott osztályvezető főorvos:  Dr. Eltigani A. Magid főorvos

Szakorvosok:

Dr. Balatoni Balázs főorvos
Dr. Fekete Zsombor szakorvos

Vezető asszisztensOláhné Slezák Krisztina

Rendelési idő

Röntgen: 7:30 – 14:30
Ultrahang: 8:00 – 13:00

Röntgen vizsgálatok

Csak orvosi beutaló alapján látunk el betegeket.

Röntgen vizsgálatra a rendelési idő befejezése előtt egy órával veszünk át beutalót.

Vannak olyan speciális, előkészítést igénylő, vagy időigényesebb vizsgálatok (gyomor röntgen, vékonybél röntgen, irrigoscopia (vastagbél feltöltés) és urográfia (vesefestés), melyeket csak előjegyzés alapján végzünk el.

Előjegyzést a MedWorks rendszeren keresztül, személyes megkeresésre, vagy telefonon  (78/564 001 / 300 mellék) tudunk biztosítani

 

Ultrahang vizsgálatok:

Csak orvosi beutaló alapján látunk el betegeket.

Osztályunkon pajzsmirigy-, nyaki lágyrész-, hasi áttekintő-, egyéb lágyrész-, izületi-, és vénás Doppler ultrahangos vizsgálatokat végzünk.

Az ultrahangos vizsgálatra időpontot csak rendelési időben a MedWorks rendszeren keresztül, személyes megkeresésre, vagy telefonon (78/564-001 / 300 mellék) tudunk biztosítani.

Ultrahang vizsgálatok

Hasi-, kismedencei ultrahang, pajzsmirigy ultrahang, végtagi erek ultrahang, ízületi ultrahang, here ultrahang, lágyrész ultrahang vizsgálatokat végzünk.

Hasi ultrahang

Célja

 

A hasi ultrahangvizsgálat olyan képalkotó eljárás, melynek során a hasüregi és kismedencei szerveket vizsgáljuk. Nem elsősorban az üreges szerveket, vagyis nem a gyomrot és a beleket, hanem a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket. A kismedencében pedig a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket és férfiaknál a prosztatát. A hasüregben futó nagyobb erekről, valamint a hasi főverőér mellett található nyirokcsomókról is vélemény alkotható.
Rendszerint hasi fájdalmak okát keressük ultrahanggal, de epe- és vesekövek, húgyúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatható vele. Daganatos betegségek májáttétei, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, vérzések mutathatók ki a segítségével.

Előkészület

A hasi ultrahangon éhgyomorral, tele hólyaggal vizsgáljuk a beteget. A vizsgálatot megelőzően 4-6 órával nem szabad enni, de vizet vagy üres teát lehet inni. A vizsgálat előtt néhány órával bő folyadékfogyasztás (lehetőleg szénsavmentes) javasolt.

A többi ultrahang vizsgálathoz nem szükséges semmilyen előkészület.

Röntgen vizsgálatok

 A fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra, ezért a nők terhességüket vagy annak lehetőségét és a szoptatás tényét feltétlenül jelezzék a vizsgálat előtt. 

Nyelési röntgen 

Célja

A nyelőcső és a garat nyálkahártyáján lévő fekélyes, gyulladásos folyamatok, e szervek falaiból kiinduló daganatok, illetve egyéb elváltozások röntgenvizsgálattal történő kimutatása.

Előkészület

A vizsgálathoz a betegnek nem feltétlenül szükséges üres gyomorral érkeznie, és a mindennaposan szedett gyógyszereit (pl. szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, asztma ellenes szerek, cukorbetegségre szedett szerek) is beveheti.

 

Gyomor röntgen 

Célja

A vizsgálat célja a gyomor nyálkahártyáján lévő fekélyes, gyulladásos folyamatok, a gyomor falából kiinduló daganatok, illetve egyéb elváltozások röntgenvizsgálattal történő kimutatása.

Előkészület

A gyomor röntgen vizsgálatára a betegnek éhgyomorral kell jönni (előző estétől kezdve nem szabad enni, inni), nem szabad dohányozni, lehetőleg gyógyszert se vegyen be.

 

Vékonybélröntgen

 Célja

A vékonybél nyálkahártyáján lévő fekélyes, gyulladásos folyamatok, a vékonybél falából kiinduló daganatok, illetve a környező elváltozások vékonybelek helyzetére való hatásának röntgenvizsgálattal történő kimutatása.

Előkészület

A vékonybél röntgen vizsgálatára a betegnek éhgyomorral kell jönni (előző estétől kezdve nem szabad enni, inni), nem szabad dohányozni, lehetőleg gyógyszert se vegyen be.

A bélröntgenre a vizsgálat előtti napokban elvégzett, a háziorvos vagy a beutaló orvos által javasolt béltisztítás után kerülhet sor.

Vastagbélröntgen

Célja

A vastagbél nyálkahártyáján lévő fekélyes, gyulladásos folyamatok, a bél falából kiinduló daganatok, szűkületet okozó, illetve egyéb elváltozások röntgenvizsgálattal történő kimutatása.

Előkészület

A vastagbél röntgen vizsgálata előtt 1-2 nappal már nem ehet a beteg, csak turmixolt ételeket vagy folyadékot ( például  szűrt gyümölcslevet, teát, vizet, szűrt levest.) Bizonyos ételek fogyasztását (pl. magvas gyümölcsök, szőlő, dinnye) már napokkal a röntgenvizsgálat előtt kerülnie kell.
A vizsgálat előtti napon hashajtót kell bevenni a betegnek, ami mellé több liternyi folyadékot kell elfogyasztania pár óra alatt. A leghelyesebb, ha a páciens a vizsgálatot kérő orvossal pontosan megbeszéli, hogy miként végezze az előkészítést, mikor vegye be a hashajtót, mi legyen az, valamint, hogy mikor, mit és mennyit ehet. Általában a kórházban fekvő beteg a vizsgálat előtt tisztító beöntést is kap.

Általánosságban a beteg a mindennaposan szedett gyógyszereit (pl. szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, asztma ellenes szerek) a vizsgálat előtti napokban, az előkészítés ideje alatt és a vizsgálat napján is ugyanúgy szedheti.

Vesefestés (urográfia)

Célja

Az urográfiás vizsgálatot leggyakrabban azért végezzük, hogy láthatóak legyenek a vesék üregrendszerei, a húgyvezeték és a húgyhólyag. Pontosan meg lehet határozni a gyanított vesekő helyét. Következtetni lehet a vesék működésére és arra, hogy a jelzett kő milyen mértékben akadályozza a vizelet elfolyását. Egyéb betegségekre, például a húgyútak daganatos betegségeire vagy a környező szervek betegségeire is lehet következtetni.

Előkészület

A kontrasztanyag hányingert, émelygést okozhat, ezért célszerű a vizsgálatra éhgyomorral jönni.

Az alkalmazott kontrasztanyag allergiás reakciót okozhat!

Az előjegyzés során a beleegyező nyilatkozat aláírása előtt az ismert jódérzékenységet jelezni kell, illetve a cukorbeteg páciens számoljon be arról, melyik gyógyszert szedi, mert bizonyos gyógyszerek szedése mellett a kontrasztanyagot nem lehet beadni.

 

Járóbeteg szakellátás felsorolása és bemutatása

 

Szakrendelés megnevezése: Központi Röntgen és Ultrahang diagnosztikai egység
Szakrendelés helye: BKKM SZTE ÁOK OK Kalocsai Telephelye Kalocsa Kossuth L. u.34-36. „B” épület magasföldszint
Igénybevétel módja: Beutaló köteles rendelés ambuláns, illetve osztályos betegek részére
Rendelési idők: Röntgen: H–P 7:30-14:30Ultrahang: H-P 8:00-13:00
Rendelés elérhetősége: Telefonon : 06 / 78 564-300 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Előjegyzés elérhetősége: Személyesen, vagy telefonon a                      06/ 78 564-300-as telefonszámon
Szakrendelésen dolgozó orvosok: Dr.Eltigani Abdelmagidoszt. vez. főorvosDr. Balatoni Balázs főorvosDr. Fekete Zsombor szakorvos