Hírek

Második alkalommal rendezték meg Kecskeméten a Fiatatal Neonatológusok Találkozóját a Sheratonban. A tanácskozás kezdetén sajtótájékoztató keretében adták át a Melletted a helyem Egyesület által szervezett „kenguruverseny” díjait. Idén is Kecskemét érdemelte ki a verseny első díját, ráadásul az egyéni versenyt is a megyei kórházban született Jókai Léna baba nyerte, aki édesanyjával együtt részt is vett az eseményen.

Dr. Tálosi Gyula, a BKM Kórház Csecsemő - és Gyermekgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa elmondta a sajtótájékoztatón, hogy idén is mintegy 250 regisztrált résztvevője van a Fiatatal Neonatológusok Találkozójának, és számos fontos témáról folyik az eszmecsere.

Dr. Szabó Miklós, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke kiemelte, hogy jelenleg az orvostudomány legdinamikusabban fejlődő ága az újszülöttekkel foglalkozó neonatológia. Olyan sok változást kell követniük, hogy szinte nem is elég az évente egyszeri tanácskozás. A neonatológusok munkájának sikerét jelzi, hogy míg 2013-ban 5,1 ezrelék volt csecsemőhalandóság, ezt 2016-ra 3,9 ezrelékre sikerült lecsökkenteniük, ami 20 százalékos javulást jelent.
Nem csak a halállal való küzdelemben értek el hihetetlen eredményeket, de a PIC részlegek is „humanizálódtak” az elmúlt években – fogalmazott dr. Szabó Miklós.

A szakma felismerte, milyen nagy szükség van a szülőkkel való együttműködésre, így egyre inkább nyitottá váltak az anyukák, apukák számára a koraszülött osztályok. Ennek a szemléletváltásnak az egyik megnyilvánulás a kenguruzás, amelyben élen jár a megyei kórház.
Idén 13 PIC vett részt a kenguruversenyen – ezt már dr. Nádor Csaba, a Melletted a helyem Egyesület elnöke mondta el a sajtótájékoztatón. A kecskeméti kórház már második alkalommal nyerte el az első díjat összesen 25863 perc kenguruzási idővel. Ha jövőre is győz a hírös város, akkor már itt is marad a díj – mondta az egyesület elnöke.

- Ez a díj valójában nem a versenyről szól, hanem arról a szemléletváltásról, aminek köszönhetően a kenguruzás ma már szinte a terápia része a legtöbb PIC részlegen – hangsúlyozta dr. Nádor Csaba, majd egy jókívánsággal zárta beszédét: Hajrá PIC-ik!

Dr. Kelemen Edit, a kecskeméti Koraszülött részleg vezető főorvosa kollégái munkáját köszönte meg a rendezvényen. Könnyek között mondta el, milyen büszke csapatára, és Léna anyukájának köszönetet mondott.

– Akinek koraszülött babája születik, az veszteségként éli meg, nem tudja megélni az anyaság boldogságát. A kenguruzás ezt a hatalmas szakadékot próbálja áthidalni – mondta dr. Kelemen Edit. – Léna édesanyja rengeteg segített a többi anyukának, a közösségre is nagyon jó hatással volt az ő példája.

A kislány családja kérésének megfelelően egy speciális autós ülést kapott az egyesülettől ajándékba, míg a PIC részleg három kenguruzó széket és négy kenguru pólót nyert a versenyen.

Léna baba végig gőgicsélte a sajtótájékoztatót. A kislány most három hónapos, de valójában csak ezen a héten, szerdán kellett volna világra jönnie. Május 17-én 990 grammal született a várandósság 26. hetében, összesen 72 napot töltött a kórházban. Mára elérte a súlya a 2700 grammot. Ebben nagy szerepe volt annak is, hogy ilyen sokat kenguruzott vele édesanya. Nem csak szopizik, de cumisüvegből is szépen eszik. Ezt a sajtótájékoztató végén be is bizonyította.

– Léna születése után egy héttel kezdtük a kenguruzást, először csak negyed órával, majd egyre hosszabb időt töltött a mellemen pihenve – mesélte édesanyja, Szrakity Rita. – Végül eljutottunk odáig, hogy naponta átlagosan hét órát kenguruztunk. Így jött össze az a 146 óra 35 perc a három hét alatt, amivel megnyertük a versenyt.

Rita azt is elárulta, hogy nem csak a baba, de számára is nagyon fontos volt a kenguruzás. Nem tudta megélni a terhességet, és az anyai ösztönei is nehezen jöttek elő Léna korai érkezése miatt. Így úgy érzi, ő a kenguruzás segítségével vált édesanyává.