Hírek

Június 13-án, kedden adták át ünnepélyes keretek között a Bács-Kiskun Megyei Kórházban kialakított Gézengúz szobát, ami mostantól az intézmény PIC részlegéről további terápiára és fejlesztésre javasolt koraszülött babák ellátásának helyisége lett.

Az új terápiás szobát Dr. Horváth Zsolt, a kórház orvosigazgatója, Dr. Svébis Mihály a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója, dr. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, dr. Kelemen Edit főorvos, PIC, koraszülött részleg vezetője, valamint Dr. Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány alapítója és orvosigazgatója adták át.

A szoba kialakítása közel másfél éve fogalmazódott meg a kórház koraszülött részleg vezetőjének, Kelemen Edit főorvosnőnek kezdeményezésére, amely azonnal támogatást talált.

– Ez az első mintaprojekt, ahol egy PIC részleg mellé tudunk egy kora-gyerekkori intervenciós szobát elhelyezni és az inkubátorból is már át tudjuk emelni a kis koraszülött babákat, a fejlődésükben ez egy nagyon jó lehetőség – mondta el kérdésünkre dr. Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány alapítója és orvosigazgatója.
A most kialakított terápiás szobában helyet kapott egy nagyméretű kád is, amely alkalmas a picik ellátásában kiemelt szerepet betöltő Neuro-hidroterápia biztosítására, és több más fejlesztő eszköz, például mozgáskoordináció- és egyensúlyfejlesztő eszközök is. A szobában a Gézengúz Alapítvány módszereit követve szakképzett terapeuta foglalkozik a koraszülött babákkal.

– Kezdetben légzésrásegítéssel kellett a kis tüdejét erősíteni, de pár nap alatt szerencsére ezen túlesett, ezután pedig az etetésre kellett koncentrálni, hogy megerősödjön. Hamar meg tudtuk kezdeni az anyatejet táplálást, már az inkubátorban, ennek, és a dolgozók áldozatos munkájának hála eljutottunk odáig, hogy remélhetőleg a héten vagy a jövő héten otthon lehet az egész család. Már a testvére is nagyon várja, hogy hazamehessünk – árulta el a hiros.hu-nak Lengyel Zsanett, Gergő baba édesanyja.

Az új terápiás szoba létrejötte csak az első lépcsőfoka a kórház és az alapítvány közötti szakmai együttműködésnek. Ennek keretében közös kutatások is indulnak.

Forrás: www.hiros.hu