Hírek

Az egészségügyben végzett kimagasló szakmai és tudományos tevékenységéért, a koraszülöttek és a beteg újszülöttek ellátásában, gyógyításában elért kimagasló eredményeiért, az orvos és a szakorvosképzésben tett fáradhatatlan és empatikus hozzáállásáért, valamint a betegek ellátásában kifejtett magas színvonalú orvosi munkájáért, példaértékű orvosi szolgálatáért Kecskemét Városért az Egészségügyben Díjban részesült, Dr. Kelemen Edit, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Osztály Koraszülött Részleg és Újszülött Részleg részlegvezető főorvosa. Az elismerést 2020. október 2-án, a Város Napján rendezett szűk körű eseményen vehette át a díjazott.

Dr. Kelemen Edit 1993-ban szerezte meg általános orvosi diplomáját, 1993 októberétől dolgozik a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban. 1998-ban csecsemő- és gyermekgyógyászatból, 2001-ben neonatológiából, 2010-ben gyermektüdőgyógyászatból szerzett szakorvosi képesítést. 2010-ben főorvosi kinevezésben részesült.

Jelenleg a kecskeméti Perinatalis Intenzív Centrum (koraszülöttek és a beteg újszülöttek ellátását biztosító részleg), illetve az Újszülött Részleg részlegvezető főorvosa.

2012-ben „Orvosnő” kategóriában Richter Aranyanyu Díjat, majd 2013-ban az” Év orvosa” Astellas díjat nyert el.

Vezetése alatt immár negyedik éve győztese a PIC-Koraszülött Részleg, a Melletted a helyem Egyesület által kiírt Kenguru versenyének.

2013-tól a Hírös Koraszülöttekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Kecskeméti Perinatalis Intenzív Centrum kiemelkedő színvonalú szakmai munkájáért 2019-ben Miniszter Elismerő Oklevélben részesült.

A Kecskeméten minden évben, Dr Kelemen Edit főorvosnő által megrendezett a találkozón több száz koraszülöttellátásban érintett család vesz részt.

A főorvosnő kedvéért még a Hegylakó, (című sorozat főszereplője) Adrien Paul is meglátogatta a kórházat és támogatta az első non-invazív lélegeztetőgép megvásárlását.

De talán nem túlzás azt sem állítani, hogy Kecskeméten található az ország egyik legszebb Koraszülött Részlege, hiszen a Csemetedoki Projektnek köszönhetően a szobákat, folyosókat a Magyar Népmesék csodálatos motívumai díszítik. Az anyaszobák mellett Csendelőt is kialakítottak a főorvosnő kezdeményezésére, ahol a korababák anyukái a lehető legmeghittebb körülmények között relaxálhatnak, ebben pedig hang- és fénytechnika is segíti őket.

Különösen figyelemre méltó, hogy az extrém kis súlyú koraszülöttek is – esetenként több hónapos kezelés, tartós gépi lélegeztetés, majd gondos ápolás után – egészségesen kerülnek otthonukban. Az osztályos tartózkodásuk alatt Dr. Kelemen Edit irányítja kezelésüket, küzd a kis betegek életéért, tartja a kapcsolatot a szülőkkel, hozzátartozókkal.
Kiváló szakmai felkészültsége, empátiás készsége, követendő példa a medikusok és szakorvos jelöltek számára. Rendszeresen lát el tutori feladatokat is, oktató tevékenysége kimagasló.

Az Astellas díj átvételekor a következőket mondta: - „Örülök annak, hogy neonatológus lettem, örülök, hogy életek kezdetein ott lehetek. Az orvostudomány e területén találtam meg önmagam, hivatásunk szépségét, a közös cél által összekovácsolódott csapat nyújtotta közösséghez tartozás élményét. A több hónapos ápolás után egészségesen hazatérő gyermek feledhetetlen érzést ébreszt bennem is, hiszen ez idő alatt egy kicsit családtaggá válunk magunk is. Ismerjük már a picik minden rezdülését, látjuk különleges egyéniségüket. Ezek a mindennapokban megélt apró felfedezések egymás irányába olyan szeretet energiák, melyek kölcsönösen hatnak ránk is.”