Hírek

Speciális, saját tervezésű egységcsomagokat adományoztak a Plüss Kommandó Koraszülött Hadművelet keretében a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház koraszülött részlegének. Az adományozó alapítvány célkitűzése, hogy a magyarországi koraszülött osztályokat inkubátorba helyezhető orvosi textil eszközökkel szerelje fel, ezzel segítve a babák és az anyák helyzetét a kórházban töltött napok alatt.

A Plüss Kommandó Koraszülött Hadműveletnek köszönhetően újabb adománnyal gazdagodott pénteken a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház koraszülött részlege. Babafészek-csomagot kaptak ugyanis az Alapítvány az Alapítványokért szervezettől.

– Egy-egy csomagba hét olyan kis textil terméket tettünk, mint például az ultrahangozható sapka. Ez a fejtetőn nyitható és külső varrással láttuk el. Babatámasztókat is készítettünk, ami nemcsak támasztásra alkalmas, hanem kapaszkodásra is. A baba úgy kapaszkodik bele, mint az anya köldökzsinórjába – magyarázta Nyilka Ildikó, az Alapítvány az Alapítványokért kuratóriumának elnöke.

A magyar innovációt dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos és egy koraszülött osztályon dolgozó nővér tervezték és gyártották le.  

– A gyógyításnak nagyon fontos része az, hogy ezek a koraszülöttek milyen körülmények között vannak. Ezek a fészkek úgy vannak elkészítve, hogy az anyaméhet szimbolizálják. Mindenki meg tudja figyelni, hogy a koraszülött akkor érzi jól magát az inkubátorban, ha valamihez hozzá van támaszkodva. Addig mászik, addig ficereg, amíg el nem ér valamit. Az, hogy a hátát meg tudjuk támasztani, ez biztonságot jelent neki. Ezek az ölelő kezek, ezek a plüsstakarók is javítják a komfortérzetét – mondta el dr. Kelemen Edit.

A megyei kórház koraszülött osztályának vezető főorvosa szerint Magyarországon a koraszülések aránya még mindig nagyon magas más országokhoz képest, de szerencsére a Perinatális Intenzív Centrumoknak köszönhetően a csecsemőhalálozást nagymértékben tudták csökkenteni. A kitartó és lelkiismeretes munkának köszönhetően egyre több babát tudnak hazaadni.

Nyilka Ildikó, az Alapítvány az Alapítványokért kuratóriumi elnöke elmondta, hogy hisznek az összefogásban, és abban, hogy minden baba örömmel élje túl az inkubátorban töltött időt.

forrás: hiros.hu