A kecskeméti PIC nyerte a Melletted a helyem Egyesület 2020-as kenguruversenyét - adta hírül a kórház Facebook oldalán. Ez már az ötödik alkalom, amikor a dr. Kelemen Edit vezette csapat végez az élen, köszönhetően a részleg lelkiismeretes munkatársainak, a lelkes anyukáknak és a pici babáknak.

Az idei Kenguruverseny több szempontból is rendhagyó volt, hiszen a koronavírus által felborított hétköznapok, nem hétköznapi körülményei között kellett lebonyolítani.

Idén újdonság volt továbbá, hogy nem egyéni versenyt hirdetett a Melletted a helyem Alapítvány, hanem a PIC-ek eredményéért együtt versenyeztek az ott ápolt koraszülöttek és szüleik. Változást jelentett az eddigiekhez képest, hogy egy öttagú zsűri, számos szakmai szempontot értékelve döntött, és nem csupán az számított, hol kenguruznak a leghosszabb ideig.

Ezen szakmai szempontok szerint értékelték a feltöltött fényképeket, súlyozták a különböző légzéstámogatást igénylő babák, össze nem mérhető kihívást jelentő kenguruzásai között. A zsűri tagjai az utolsó pillanatig nem tudták, hogy ki, melyik PIC-ből nevezett be a versenyre.

Az összpontszám alapján ért el I. helyezést a Kecskeméti PIC!

II. helyezettként a győri kengurubébik végeztek, s III. helyezést ért el a SE Korányi PIC osztálya, ami azért is nagy szó, mert az elmúlt 1,5 évben ott új útra léptek szülők, babák és kollégák egyaránt.

Árpika nyerte el a különdíjat, aki a legkisebb és legfiatalabb kengurubébi volt az idei versenyben. A zsűri teljes összhangban szavazta meg számára a különdíjat, mert ő volt a legnagyobb kihívást jelentő résztvevője az idei megmérettetésnek.

A szervezők hangsúlyozták, hogy bárhol is kenguruztak a koraszülöttek, valamennyien a verseny nyertesének számítanak, hiszen lelkileg és fizikailag is biztosan csak profitáltak a kenguruzással töltött órákból. Bíznak abban, hogy a verseny lezárultával ezek a pozitív élmények folytatódnak minden PIC-ben, s a kengurubébik továbbra is ott fejlődhetnek édesanyjuk, vagy édesapjuk mellkasán is.

A kengurumódszer, melynek lényege a bőr-bőr kontaktus létrejötte az édesanya vagy az édesapa mellkasán, elengedhetetlen a legapróbb koraszülött babák kiegyensúlyozott fejlődéséhez. A számukra rendkívül fontos nyugodt és biztonságos helyzeten túl, számos pozitív élettani hatása révén, az egyre fejlődő technikai feltételek mellett, a legjobb módszere az őket fenyegető súlyos károsodások megelőzésének, így a tüdőbetegség, a fertőzések kivédésének. Ez utóbbiban az anyatejnek van jelentős szerepe, melynek mennyisége egyértelműen emelkedik a kenguruzva töltött órák után. A WHO több évtizede kutatja a kenguruzás - tehát a bőr-bőr kontaktus - hatékonyságát, melynek eredményeképp mára a módszert az egyik leghatékonyabbnak tartják a koraszülött fejlesztésében

forrás: hiros.hu