Hírek
  • a járóbeteg szakellátásokkal illetve a koronavírus átvitel szempontjából magas kockázatot jelentő elektív beavatkozások előtt szükséges koronavírust kimutató PCR szűrővizsgálatokkal kapcsolatosan

 

A kedvező járványügyi helyzetre tekintettel a Kormány döntött az egészségügy újraindításáról.

Miniszteri utasításban rendelkeztek a május 4-től újrainduló ellátásokról illetve a koronavírus átvitel szempontjából magas kockázatúnak ítélt beavatkozásokról.

A járóbeteg szakellátásban sorra kerülő, koronavírus átvitel szempontjából magas kockázatot jelentő elektív beavatkozások előtt kötelező a betegek tesztelése és a magas kockázatú beavatkozásokra csak egy negatív PCR vizsgálati eredmény birtokában kerülhet sor.

 

A járóbeteg szakellátás a sürgős esetek ellátására eddig is biztosított volt, de a lehetőségeknek megfelelően 2020.05.11-től a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban, Kecskeméten is elindulnak újra - csökkentett üzemmódban - egyes szakrendelések.

 

A vizsgálatokra KIZÁRÓLAG TELEFONON ELŐRE EGYEZTETETT IDŐPONTBAN, és amennyiben a szakrendeléshez szükséges, BEUTALÓVAL lehet csak megjelenni! A korábbi előjegyzéseket - veszélyhelyzet előtt kiadott időpontokat - is szükséges újraegyeztetni!

 

Ahol lehetőség van rá, ott továbbra is távkonzultáció, telefonos vizit lesz.

 

Amennyiben Ön úgy érzi, hogy nem sürgős szakorvosi vizsgálatra lenne szüksége, akkor kérjük, telefonon keresse meg a tünetei alapján illetékes szakorvosi rendelőt a honlapon található telefonszámon.  (Szakrendelési idők)

A telefonos konzultáció alapján elképzelhető, hogy állapota megnyugtató, további teendő nincs. Állapota lehet kérdéses, ez esetben ismételt telefonos vizitet beszélnek meg Önnel. Amennyiben az orvos problémásnak találja esetét, Önt személyes vizsgáltra, időpontra jegyzi elő. A telefonos konzultációt rögzítik a kórház medikai rendszerében, ambuláns lap formájában.

Problémás esetben a konzultáló orvos eldönti a kiadott miniszteri rendelkezés alapján, hogy a személyes vizsgálat előtt várhatóan magas kockázatot jelentő szakellátásban kell-e részesülnie.

Amennyiben Önnek magas kockázatot jelentő szakellátásban kell részesülnie, akkor a konzultáló orvos előjegyzi Önt a medikai rendszerben PCR tesztre a tervezett beavatkozása/vizsgálata előtt maximum 4 napra.

Az időpontot telefonon közli Önnel az orvos a távkonzultáció végén.

(PCR teszt: koronavírus kimutatására alkalmas vizsgálat, garat és orr-nyálkahártya mintavétellel)

PCR vizsgálatra a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kecskeméti telephelyén a Bőrgondozó Intézetben (6000 Kecskemét, Csabay Géza körút) kijelölt helyiségekben van lehetőség.

A mintavételi rendelő nyitvatartása:

Hétfőtől-péntekig       7.00-15.00 között

Szombaton                  8.00-12.00 között

 

Önnek az orvos által előjegyzett időben kell a Bőrgondozó Intézetben kialakított mintavételi helyen jelentkeznie PCR szűrővizsgálatra.

Lehetőség szerint a mintavétel előtt ne egyen-igyon, ne mosson fogat!

Az eredményt Ön is láthatja az Ügyfélkapun keresztül.

 

A szakrendeléseken maximum 4 beteget vizsgálhatnak óránként, ezért fontos, hogy csak a megadott időben érkezzenek a vizsgálatra, a várókban töltött idő és az ott várakozók számának minimalizálása érdekében.

Amennyiben a beteg nem jelenik meg időben, a szigorú betegfogadási rend miatt a vizsgálatot nem végezzük el, a páciensnek új időpontot kell kérnie.

 

Az intézmény területén kizárólag VÉDŐMASZKBAN LEHET TARTÓZKODNI! Kérjük, amennyiben lehetséges, maszkban érkezzen.

 

A vizsgálatra lehetőség szerint egyedül érkezzen, a váróban pedig a 1,5 méteres távolságot egymás egészségének védelme érdekében kérjük, feltétlenül tartsa be!

 

Az épületbe való belépéskor a bejáratoknál továbbra is pre-triage, azaz előszűrés történik, lázméréssel és kérdőíves dokumentációval.

 

 

Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kecskemét

2020.05.11.