Hírek

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya a Neurológiai- és Stroke Osztállyal közösen nemrég „Sürgősség, neurológia és a mindennapi kommunikáció" címmel kreditpontos továbbképző kurzust rendezett a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpontban

- A kurzus célja, hogy a különböző szakmákban gyakorló orvosok és szakdolgozók a betegekkel és a hozzátartozóikkal való kommunikációval kapcsolatban tapasztalatokat cserélhessenek – adott tájékoztatást a rendezvényről Dr. Szabó István, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház, Sürgősségi Betegellátó Osztályának osztályvezető főorvosa, a tanfolyam szakmai felelőse.

 - Minden évben megvitatjuk a sürgősségi ellátás és neurológia közös pontjait, és hozzáteszünk egy mindenki számára fontos és érdekes témát, kapcsolódási pontot. Idén az előadásban a szakterületeinket is érintve a kommunikáció volt a fő irányvonal. -  ismertette a szakmai találkozó fő célját Prof. Dr. Bihari Katalin, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Neurológiai- és Stroke Osztályának osztályvezető főorvosa, a konferencia társszervezője.

 A megnyitón a továbbképzés résztvevőit köszöntötte a támogatóként szereplő Magyar Orvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezetének nemrégiben megválasztott új elnöke, Dr. Gaszner András kecskeméti háziorvos.

Az immár hatodik éve megrendezésre kerülő továbbképzésen idén is előadást tartott Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos „Toxikológia és kommunikáció” címmel. Elsőként vett részt a szakmai fórumon Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, akiKommunikáció az egészségügyben” című előadásában a mentők jó gyakorlatait hozta az érdeklődők számára. Dr. habil. Szakács Zoltán PhD neurológus főorvos, szomnológus egy egészen különleges, és keveset emlegetetett, de annál fontosabb témát, az alvási apnoét és annak következményeit mutatta be.  Dr. Máttyássy Adrienn PhD, a kecskeméti megyei kórház Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosa a haldokló betegek és hozzátartozóikkal kapcsolatos kommunikációról beszélt. Dr. Kovács Dénes szakpszichológus, aki a Szegedi Gyermekklinika Onkológiai Osztályán daganatos betegek lelki kíséretét végzi, szakmájának részleteiről, nehézségeiről beszélt.  Dr. Bognár Zsolt, a Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi Osztályának osztályvezető főorvosa, egyben a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke a Magyarországon 2019-ben elsőként megrendezett Sürgősségi Világnap tapasztalatairól számolt be.  A nap végén a kitartó közönségnek Dr. Bukor Barbara, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának szakorvos munkatársa rendhagyó módon mutatta be Szilvási Zoltán, egy Boeing 737-es repülőgép pilótájának segítségével a közös pontokat a légi irányítás és a frontvonalban történő egészségügyi kommunikáció között.