Hírek

A napokban Kecskeméten ismét nagyon magas volt a szálló por koncentrációja. Az ilyen mértékű légszennyezettség súlyosan egészségkárosító, egy óra a szabad levegőn egyenlő két-három cigaretta elszívásával – mondta el dr. Bozóky Géza, a megyei kórház tüdőbelgyógyászati osztályának vezető főorvosa.

A napokban a hírös város is azok közé a települések közé tartozott, ahol a légszennyezettség mértéke a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint elérte az egészségtelen, veszélyes szintet. A környezeti levegőben 76 mikrogramm/köbméter volt a 10 mikrométernél kisebb szilárd részecskék koncentrációja, miközben az egészségügyi határérték 50 mikrogramm/köbméter (a mikrométer a méter, a mikrogramm a gramm egymilliomod része).

A részecske átmérője meghatározza, hogy milyen mélyen képes behatolni az emberi szervezetbe, és azt is, hogy milyen fokú károsodáshoz vezetnek – mondta el hírportálunknak dr. Bozóky Géza, a kecskeméti megyei kórház tüdőbelgyógyászati osztályának vezető főorvosa. Mint magyarázta, a nagyobb, 100-150 mikrométeresek a szájban, a száj nyálkahártyáján, a garaton, gégében elakadnak, nem okoznak nagy bajt, esetleg enyhe köhögésre ingerelnek. A 10 mikrométeresek már lemennek egészen a légcsőbe és a hörgőrendszerbe, az igazán veszélyesek pedig a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék, hiszen eljutnak a tüdő azon területére, ahol a gázcsere (az oxigén felvétele és a szén-dioxid leadása) történik.

– Az ép, egészséges tüdőnek kiváló az öntisztuló képessége, a köhögés révén a szervezet meg tud szabadulni a mikrorészecskéktől – nyilatkozta a főorvos, hozzátéve: az irritáció ilyen szempontból még jó is.

Ha viszont a tüdőhólyagocskákon tartósan lerakódnak a részecskék, akkor gyulladásos folyamatot indíthatnak be, amiből lehet súlyos asztmás roham, légzési elégtelenség vagy tüdőgyulladás. Az ultrafinom mikronok bekerülnek a véráramba és azon keresztül sok más létfontosságú szervhez, így a májhoz, a veséhez, a mellékveséhez, a szívizomhoz is eljutnak.

– Ha teljesen egészséges tüdővel történik a szálló por belégzése, sokkal kevésbé okoz panaszokat, ha van is némi köhögés, átmeneti nehézlégzés, egy-két óra alatt nyomtalanul elmúlik. Asztmás, krónikus tüdőbetegeknél, tüdőfibrózisban, szívelégtelenségben szenvedőknél teljesen más a helyzet. Az alapkárosodás következtében lényegesen hamarabb és sokkal hevesebb tünetek jelentkeznek: nagyon intenzív köhögés, fulladás, gyakran láz, hidegrázás, bizonytalan mellkasi diszkomfortérzés. Nagyon komolyan kell venni őket.

A légzési elégtelenség olyan fokúvá is válhat, hogy a beteg gépi lélegeztetésre szorul – figyelmeztet a főorvos.

 Dr. Bozóky Géza
Fotó: Hraskó István / Petőfi Népe

Egyes internetes oldalakon olvashatunk cikkeket a szmog és a rák közötti kapcsolatról. Bozóky Géza kijelentette: ezt a kérdést elsősorban a kínai és indiai tudósok vizsgálják, mivel országaikban a legsúlyosabbak a légszennyezettség jelentette egészségügyi kockázatok, de egyelőre megdönthetetlen bizonyítékok nincsenek, csak feltételezések a szálló por koncentrációja és a daganatképződés közötti egyenes összefüggésről. Bozóky Géza ugyanakkor kiemeli a megelőzés fontosságát: ilyen szmogos időben a betegek a lehető legkevesebb időt töltsék a szabadban, hiszen egy óra kint az utcán egyenlő két-három cigaretta elszívásával.

A háztartások is felelősek

Egy pár évvel ezelőtti felmérés szerint a szálló por kibocsátásáért hazánkban a legnagyobb részben, 44,7 százalékban a háztartások a felelősek, míg a mezőgazdaság 28,8, az ipar 10,9, a közlekedés pedig csak 7,6 százalékban. A szmog kialakulása szempontjából különösen a tél a veszélyes, amikor a magas légnyomás, a magas páratartalom, az alacsony hőmérséklet és csekély légmozgás miatt a légkör legalsó rétegében megszűnik a függőleges irányú légmozgás, vagyis a füst nem száll föl a kéményből, hanem a kémény fölött reked.

Kecskeméten 2017 novemberében fogadta el a képviselő-testület a város füstködriadó-tervét. Eszerint tájékoztatási vagy riasztási fokozatot és intézkedéseket kell elrendelni, ha a szennyező anyagok koncentrációja a megadott küszöbértékek fölé emelkedik a levegőben.

forrás: baon.hu