Hírek

Rendhagyó nap volt a csütörtöki a kecskeméti Szent Miklós utcai Óvodában. A gyerekek ugyanis a mai napra elhozhatták a kedvenc plüssjátékukat otthonról, hogy szakavatott segítséggel megvizsgálhassák azok egészségügyi állapotát, majd ha akadt egészségügyi probléma, akkor meg is gyógyíthassák a kis kedvenceiket.

Természetesen mindezt orvosi köpenyben, egészségügyi védőruhában, maszkban, hiszen a sok láthatatlan bacilus nem játék. Előkerültek a spatulák, a sztetoszkópok, az injekciós fecskendők, a láz- és vérnyomásmérők, a röntgenfelvételek, és egy anatómiai segédeszköz is az emberi test részeiről, szerveiről.

A Gyógyító Bocsok-program (Teddy Bear Hospitals, TBH) egy nemzetközi projekt része, amely 2009-ben indult útjára Angliából. Arra hivatott, hogy csökkentse a gyerekekben a félelmet az orvosi beavatkozások, vizsgálatok során a rendelőkben és a kórházakban. A program nagy népszerűségnek örvend világszerte.

Egy ilyen program során  a gyerekek a saját plüss macijaikat, vagy más kedvencüket kérdezhetik ki, hogy hol és mi fáj, nekik, valamint rajtuk gyakorolhatnak mindenféle olyan dolgot, amit a valóságban időnként nekik is át kell élni, legyen az oltás, gyógyszerbevétel, különféle vizsgálatok. 

A program nem csupán arra törekszik, hogy a gyerekek ne féljenek. A Gyógyító Bocsok önkéntesei számára ugyanolyan fontos az is, hogy az orvosok és medikusok megtanuljanak minél jobban kommunikálni a gyerekekkel, ismerjék a lelkületüket, a szóhasználataikat.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akik részt vesznek egy ilyen Gyógyító Bocsok foglalkozáson sokkal együttműködőbbek, ha orvosi rendelőbe, kórházba kell menniük.

A Gyógyító Bocsok orvosokból, mentőápolókból, mentőtisztekből, nővérekből áll. A Bács-Kiskun Megyei Kórház Alapítvány és az Oktomed alternatív mentőszolgálat közösen finanszírozza a csapat munkáját. 

forrás: hirosveny.hu