Hírek

Különleges karácsonyi ünnepséget tartottak pénteken délelőtt a Bács-Kiskun Megyei Kórház koraszülött részlegén. Olyan édesanyák látogattak vissza, akik tavaly itt töltötték az ünnepeket. Ajándékkal felpakolva érkeztek, a fő céljuk azonban az volt, hogy megköszönjék az osztály dolgozóinak lelkiismeretes munkáját, és erőt adjanak azoknak az édesanyáknak, akik idén töltik a PIC részlegen a karácsonyt.

Egy gyönyörű kisbaba is az ünnepség részese volt. Lara január 1-jén jött világra, mindössze 820 grammal és 33 centivel. Édesanyja, Bíró Gerda tavaly karácsonykor már bent feküdt terhességi toxémiája miatt, veszélyben volt kisbabája élete is. 68 napot töltöttek Larával a PIC részlegen, szoros barátságot kötöttek szobatársaival, Greksa Katona Mercédesszel és Béki Orsolyával. Velük összefogva döntötték el, hogy különleges meglepetéssel készülnek a részleg dolgozói, az itt gyógyuló kisbabák és az aggódó anyukák számára. Csatlakozott hozzájuk Pusztai Henriett, akinek korábban érkezett babája már elmúlt hároméves, és szerencsére teljesen egészséges.

Sokat készültek arra, hogy karácsony előtt visszatérjenek a részlegre. Személyre szóló verseket írtak, mécsest készítettek, süteményeket sütöttek, mindenki számára kedveskedtek ajándékkal.  Kelemen Editnek, az Újszülött és Koraszülött Osztály vezető főorvosának Sietős doktornéni címmel készült egy köszönő vers, a doktornő sírva olvasta el. Arra kérték az édesanyák, soha ne hagyja abba munkáját. Nélküle nem sikerülne átvészelni a családoknak ezt a nehéz időszakot.  

Dr. Kelemen Edit meghatódva mondott köszönetet, elárulta, pályája során kétszer jutott már el odáig, hogy abba hagyja. Volt, hogy síró, beteg gyermekét kellett otthon hagynia, hogy bejöjjön az osztályra. Mindkétszer a szülők tartották vissza.

Gerda, Mercédesz és Hajnalka ajándékot hozott a nővérkéknek, a gyógytornászoknak is, és külön szóltak azokhoz az édesanyákhoz, akik a PIC részlegen kell hogy töltsék az ünnepeket. Megnyugtatták őket, hamar véget ér majd a nehéz időszak, az itt dolgozók mindent megtesznek a babáikért, és egyszer majd ők is szívesen járnak majd vissza a részlegre. Koraszülött témában készült könyveket hoztak, de minden édesanya kapott személyes ajándékot is. Többek között olyan idézeteket is összeállítottak számukra, amelyek erőt, lelki támogatást nyújtanak nekik.

Az ünnepség azonban ezzel még nem ért véget. A korababák számára is készültek ajándékkal, ehhez azonban családjuk, ismerőseik támogatását is igénybe vették. Egy kocsin húzták be azt a sok-sok popsitörlőt, fürdetőt, ápolót és az immunerősítő cseppeket, amelyeket gyűjtésükből vásárolhattak.

Dr. Kelemen Edit meghatottan mondott köszönetet az édesanyáknak, akik elmondták, hagyományt szeretnének teremteni ebből a karácsonyi rendezvényből. Mindig úgy érzik, hogy hazajönnek ide, és ez az alkalom számukra is nagyon sokat jelent.

forrás: hiros.hu