Hírek

A fejlesztés a jelenlegi Nyíri úti külső parkoló területén, a kecskeméti székhelyű VER-BAU Parking Kft. beruházásában valósul meg.

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház valamint a VER-BAU Parking Kft. közös közleménye szerint, első lépésként a kórház területén belül két helyszínen, összesen 213 új, felszíni parkolót alakítanak ki.   Ezzel a parkolóház építése miatt megszüntetett férőhelyeket pótolja a beruházó. A két új, felszíni parkoló egyike a kórház területén belül, a főbejárat mellett lesz, használatára a kórház területén belül eddig is érvényes szabályok vonatkoznak majd. A másik új felszíni parkolót a Csabay Géza körút felől létesítik, használata ingyenes lesz. Ebből a parkolóból a gyalogosforgalom a mentőbejárat felől közelítheti majd meg a főépületet, ahol a kórház a legközelebb eső, biztonságos bejáratot jelöli ki közlekedésre.

A jelenleg működő Nyíri úti parkolót várhatóan december 4-én lezárják, elkezdődnek az előkészítő munkafázisok.

A beruházás háttere:
Évek óta feszítő probléma a megyei kórház körüli parkolási helyzet. Az intézménynek az elmúlt időszakban jelentősen bővült az ellátási területe. A hivatalos adatok szerint emellett a Kecskeméten mért gépkocsihasználat két év alatt 30%-kal növekedett. A rendelkezésre álló 204 férőhelyes – a kórházi dolgozók és a látogatók között megosztott – parkoló az igényeket rég nem tudja megfelelően kiszolgálni. A beruházást megelőző felmérések azt mutatták, hogy a vendégek részére fenntartott mintegy száz parkolóhelyen naponta több mint ezerkétszáz gépkocsi fordul meg.
A kórház fenntartója ezért nyílt pályázatot hirdetett a Nyíri út – Csabay Géza körút kereszteződésénél egy parkolóház megépítésére és az azt körülvevő terület rendezésére. A pályázatot a VER-BAU Parking Kft. nyerte el, akik első lépésként a kórház területén belül két helyszínen, összesen 213 új parkolót alakítanak ki.
A kórház kifejezett kérése volt, hogy a parkolóház építése során megszüntetett parkolókat pótolja a beruházó. Ezzel az engedélyezéshez nem kötött fejlesztéssel váltják ki a jelenlegi kapacitást, mely parkolók a kórház területén belül a parkolóház átadását követően is rendelkezésre állnak majd a dolgozók és látogatók számára.

Az új parkolók alakítása napokon belül elkészül. Több parkolási lehetőség lesz a telephelyen belül a főbejárat mellett, illetve kialakításra kerül a Csabay Géza körút felől is egy új parkolóterület. A Csabay Géza körút felőli oldalon kialakított új parkoló használata a kórház vezetésének döntése értelmében az építkezés idejére ingyenes lesz. Az újonnan nyitott parkolóból a gyalogosforgalom a jelenlegi mentőbejárat felől közelítheti majd meg a hotel épületet, ahol a kórház a legközelebb eső, biztonságos bejáratot jelöli ki közlekedésre. A változtatások a Rendelőintézet használatát, nyitva tartását nem érintik.

Az ütemezés szerint a kórház udvarán most kialakított parkolókat néhány napon belül birtokba vehetik a dolgozók és a látogatók, így a jelenlegi Nyíri úti parkoló területét le lehet zárni és elkezdődhet a közművek szükséges áthelyezése.

A beruházó VER-BAU Parking Kft. az építkezés során messzemenően tekintettel lesz a közelben lakókra, a betegekre, a kórházban dolgozókra és az oda látogatókra: elsősorban előre gyártott elemeket szállítanak a helyszínre, ahol így az összeszerelés okozta por- és zajterhelés a lehető legalacsonyabb lesz.

A szükségszerűen kivágott fákat a jogszabályoknak megfelelően arányosan pótolni fogják, a területen található térplasztika pedig a kórház udvarán kap új helyet. A beruházó elkötelezett a környezet megóvása iránt, így a parkolóház homlokzatán növények, illetve élő zöld fal lesz kialakítva, mely Kecskeméten újító és egyedi látványvilágot is kölcsönöz majd az épületnek.

A projekt kidolgozása során a beruházó ötvözte a kórház, az önkormányzat és a lakosság felől érkező észrevételeket, igényeket, ezért a parkolóház 382 fedett állása mellett további 32 kültéri parkoló létesül, a földszinten pedig különböző profilú diszkont kiskereskedelmi üzletek nyitását tervezik.

A beruházó a kivitelezés ideje alatt az érintettek megértésére és türelmére számít, hiszen egy színvonalas, a környék szolgáltatási és esztétikai színvonalát emelő, a kecskeméti lakosok és az ide érkező látogatók jogos igényeit kiszolgáló parkolóházat adnak át jövő év végére.

forrás: hiros.hu