Hírek

Gulyás Béla, a cég ügyvezetője a keddi átadáskor elmondta: többször kezelték az osztályon, gyakorlatilag minden orvost, rezidenst, ápolót megismert, és csak hálás tud lenni nekik a kezelésekért, szaktudásukért és hozzáállásukért. Hálája jeléül ajánlott fel az urológiának egy adományt, mely végül dr. Papp Ferenc osztályvezető főorvossal egyeztetve egy 1,3 millió forintba kerülő uroflowméter lett – ez leegyszerűsítve egy piszoárból és egy érzékelő egységből álló, a vizelet mennyiségét (ml/sec), sebességét mérő eszköz, amely alapkellék a vizelési panaszok diagnosztikájában, a prosztata és húgyhólyag betegségeknél.

Gulyás Béla hozzátette: rengeteg kritikát kap a közgyógyellátás, pedig a betegeket pozitív élmények és tapasztalatok is érik a tébés rendeléseken, vizsgálatokon, csak ezekről sokkal kevesebb szó esik, pedig szerinte ezekről is beszélni kell.

Pap-Szekeres Anita ápolási igazgató mellett Papp Ferenc is köszönetet mondott az adományért. Utóbbi hangsúlyozta: annak különösen örülnek, hogy azért érkezett a segítség, mert páciensük elégedett volt munkájukkal.

– Az egészségügyben dolgozók tudják, a jót nem kell magyarázni, azért dicséret sem jár, hiszen az a természetes, egyébként számunkra is. Ritka alkalom, amikor egy volt beteg tisztán jóérzésből, meggyőződésből segít – jelentette ki a főorvos.

Papp Ferenc arról is szót ejtett, hogy prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált férfi daganatos betegség, Magyarországon 100 ezer főre évi 30-35 újonnan felfedezett eset jut (ez az arány a Távol-Keleten 5-10, az USA északi részén, Kanadában viszont 40 új beteg 100 ezer főre). A gyógyulási esélyek nem rosszak – fogalmazott a főorvos, minden nyolcadik prosztatarákos hal meg a daganat miatt. Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a korai felismerés, és ennek érdekében a rendszeres szűrővizsgálatok, ezeken szerencsére egyre többen vesznek részt.

A vérvizelésre is kitért az osztályvezető, amelyet szerinte nemcsak a laikusok, hanem még az orvosok sem vesznek elég komolyan, mondván, csak egy felfázásról van szó. Pedig már az első jelentkezéskor fel kell keresni a szakrendelést, mert ugyan egy időre elállhat a vérzés, de az nem az esetleg beszedett gyógyszertől lesz, a húgyhólyagban lévő daganat pedig a halogatás ideje alatt tovább terjeszkedhet. Papp Ferenc szerint a prosztatagyulladás népbetegség, és tévhit, hogy főleg az időseket érinti, mert nagyon sok 30-40-es férfi is szenved tőle – csak nem törődik vele kellőképpen.

forrás: baon.hu