Hírek

A XI. Kelet-magyarországi Diabétesz Hétvégén vehette át Dr. Juhász Márta főorvos asszony a 2019-es Kelet-magyarországi Diabetológiáért díj kitüntetést

 

A Kelet-magyarországi Diabétesz Hétvége szervezői 2005-ben a bajai rendezvényen adták át először az elismerő plakettet és emléklapot, amelyet azóta kétévente két személy kap, akik az előző években, évtizedekben sokat tettek a régió diabetológiájáért.

Az idei díjakat dr. Juhász Márta Nóra és dr. Petró Gizella kapták.

Dr. Juhász Márta Nóra főorvost egész eddigi életútja, szakmai pályafutása Kecskeméthez köti.

Orvosi tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetemen kezdte, majd a budapesti Semmelweis Orvostudományi egyetemen szerzett diplomát. Az egyetem elvégzése, 1978 óta első és egyetlen munkahelye Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Kórház. Dr. Bruncsák András belgyógyász főorvos osztályán szerette és tanulta meg a belgyógyászat gyakorlatát, a beteg ember, a gyógyítás elsődlegességét. Itt találta meg azt a szakterületet is, a diabetológiát, amelynek az évek során elismert szakembere lett.

1979-től részt vett a kecskeméti cukorbeteg-gondozó munkájában, 1983-ban belgyógyászatból szakorvosi képesítést, 1997-ben diabetológus minősítést szerzett. Tagja a Magyar Diabetes Társaságnak, aktívan részt vesz a terhességi cukorbetegséggel foglalkozó MDT Gesztációs Munkacsoport szakmai-tudományos munkájában. 2000 és 2002 között a Kecskeméti Cukorbeteg Gondozó megbízott vezetője volt, vezetése alatt kapta meg a cukorbeteg-gondozó a Regionális Oktatónővér-képző Központ címet.

2002-től az összevont II. Belgyógyászati Osztály részlegvezető főorvosa, 2005-től osztályvezető-helyettes.

1983 óta rendszeres résztvevője a tudományos fórumoknak, szakmai konferenciáknak, a Magyar Belgyógyász Társaság, a Magyar Diabetes Társaság kongresszusainak és 2001 óta a Kelet-magyarországi Diabetesz Hétvége rendezvényeinek.  Előadásokat tartott a megyei, regionális és országos konferenciákon, szakmai kerekasztal-megbeszéléseken. Lépést tart a tudományág, a szakterület fejlődésével, folyamatosan képezi magát, fogékony az új módszerekre, eljárásokra.

Miután a Megyei Kórház a Szegedi Tudományegyetem oktatókórháza, így rendszeresen vállalja orvostanhallgatók gyakorlati képzését, részt vesz a rezidensek képzésében, konzulensként segíti főiskolások diplomavédését.

A szülészeti osztály orvosaival együttműködve szép eredményeket ért el a terhességi cukorbetegségek kezelésében, e speciális szakterületen a megye, a térség sok részéről megkeresik a kismamák, miután a kecskeméti cukorbeteg-gondozó a cukorbetegséggel szövődött terhesség kezelésében az MDT regionális centrumaként működik.

Fontos részt vállal a II. Belgyógyászati Osztály feladataiból, orvosként, konziliárusként a gyógyításból, a cukorbetegek gondozásából, osztályvezető-helyettesként a munka irányításából, megszervezéséből.

 

Forrás: KDH2019 Hírmondó (XI.Kelet-magyarországi Diabétesz Hétvége)