Hírek

Az október 12-i Szervdonáció és Transzplantáció Európa - és Világnap célja tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a még szervátültetésre váróknak.

Az Európa Tanács által kezdeményezett Szervdonációs és Transzplantációs Európa Napot 1996-ban Genfben ünnepelték először. 2005-ben az Európa Nap rendezvényén pedig a WHO Világnappá nyilvánította október második szombatját. Ezen a napon a szervátültetettek emlékeznek meg arról az ismeretlenről, akinek a segítségével megváltozott az életük, vagy javult az életminőségük, és teljesebb életet tudnak élni.

Tabutémának számít a szervadományozás és transzplantáció, mégis fontos, valamint életmentő lehet, ha beszélünk róla. Akár egy hozzátartozónk, akár mi is kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy szervre lenne szükségünk, és életünket csak egy transzplantáció menthetné meg.

Magyarországon több mint 5000 szervátültetett ember él, és évente nagyjából ötszázan kapnak szervátültetéssel új életet.

 A szervadományozásra várók száma igen magas. A jelenlegi kimutatások szerint több, mint 1400 fő Magyarországon. De, ahogy az életkor kitolódik és egyre több társbetegséggel állunk szemben, ez az igény évről évre növekszik – adott tájékoztatást a szervátültetésről Dr. Fülep Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív  Terápiás Osztályának osztályvezető főorvosa.

A szervátültetés életminőséget javíthat, például ha nincs szükség többé vese dialízisre. Illetve bizonyos esetekben életmentő is lehet, ha olyan fontos szervről van szó, mint a szív, a tüdő vagy a máj.

Dr. Fülep Zoltán főorvos szerint fontos lenne, hogy a családok beszéljenek otthon az elmúlásról és a szervadományozásról, hiszen ez is az élet része. Bármikor kerülhetünk mi vagy hozzátartozónk olyan helyzetbe, hogy szervátültetésre szorulunk, és sajnos a másik oldalra is kerülhetünk, hogy hozzátartozóként át kell élnünk az adományozás folyamatát.

A szervadományozás legtöbbször az agyat érintő károsodások esetén merül fel, mely lehet balesetből származó agysérülés, egyéb agyi katasztrófa vagy súlyos oxigénhiányos állapot miatti károsodás is. Az agyhalál a külső szemlélő számára nehezen érthető helyzet, hiszen szemmel nem látható állapot, de az agy teljes egészét érintő, annak visszafordíthatatlan károsodását jelenti. Agy működése nélkül nem beszélhetünk emberi életről.

- A szervdonáció és transzplantáció fogalmát szét kell választani – tudtuk meg a főorvostól. - A szervdonáció az a folyamat, mely kapcsán a betegnél felismerésre kerül, hogy potenciálisan alkalmas lehet szervadományozásra. A kórházban a szakemberekből álló bizottság megállapítja az agyhalál tényét és a visszafordíthatatlanságot. A cél a működőképes szervek funkciójának fenntartása.

A transzplantáció pedig a szervek átültetését jelenti, mely Magyarországon elsősorban egyetemi centrumokhoz fűződő folyamat.

Magyarországon szervadományozásra két lehetőség van. Lehet élő donorból és elhunyt donorból.

A szervadományozással kapcsolatos jogszabályokat csak kevesen ismerik. A hazai szabályozásban a feltételezett beleegyezés elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltotta meg írásban szervei donációs célú felhasználását, akkor az elhunyt beleegyezését kell véleményezni.

Jelenleg a donorjelentő kórházak között harmadik helyen áll hazánkban a Bács-Kiskun Megyei Kórház. Idén eddig 11 beteg volt alkalmas adományozásra, a kioperált szervek több ember életét is megmentették az elmúlt hónapokban.

A Szervdonáció és Transzplantáció Európa - és Világnap üzenet számunkra: Ne tiltakozzunk a donáció ellen! Hiszen egyetlen donor akár hat ember életét is megmentheti.