Hírek

Mától mikrohullámmal is képesek roncsolni a májban kialakult daganatokat a Bács-Kiskun Megyei Kórház orvosai. Az újszerű beavatkozás ráadásul alig látható hegeket hagy csak maga után. A májtumor abláció egy újabb hasznos fegyver a daganatos betegségeket gyógyító orvosok kezében, ugyanakkor csak minimálisan terheli meg a betegeket.

Ultrahangos készülékkel derítette fel dr. Végh Eszter Mária radiológus szakorvos és csapata a mai napon a betegnél azokat a rákos gócokat, amelyeket egy új eljárással műtöttek meg a Bács-Kiskun Megyei Kórházban. Mikrohullámmal végzett májtumor ablációt készítettek elő.

Ez egy úgynevezett minimál invazív beavatkozás, ami azt jelenti, hogy nem vágjuk fel a beteg hasát ahhoz, hogy a tumorszövetet roncsoljuk, hanem egy pici, mintavételhez hasonló tűszúrással hatolunk be, és egy  tűvel végezzük a beavatkozást – mondja dr. Végh Eszter Mária.

Ezzel a módszerrel roncsolják a beteg szövetet, ami azt jelenti, hogy a májnak csak azt a részét pusztítják el az orvosok, ahol a tumor van, más szövetrészeket nem érint a kezelés. A májtumorok és ezen belül az áttétes májdaganatok száma is kiugróan magas világszerte, így Magyarországon is. A betegség több tízezer embert érint hazánkban.

Sajnos egyre gyakoribb a bélrendszeri daganatok száma is, ezeknek a betegeknek több mint felénél másodlagos tumor, áttét alakul ki a májukban. Ma is ilyen pácienseket műtöttek mikrohullámmal.

Bár a ma végzett beavatkozás még csak az elsők egyike Kecskeméten, a jövőben valószínűleg számos hasonló műtétet végeznek majd.

A daganatkezelés mindig több lábon áll. Ide tartozik az onkológia, a sebészet, valamint az intervenciós radiológia, amely ezentúl elérhető Kecskeméten is – mondta dr. Sikorszki László, osztályvezető főorvos. – Ez azt jelenti, hogy a májtumorok sebészetében is, mint hepatológiai daganatsebészeti centrumként működik a sebészet.

A mikrohullámos roncsolásos technológia nem csak egy új és modern eljárás, ami egy nagyon hasznos eszköz az orvosok kezében, de a betegek szempontjából is egy kevésbé megterhelő beavatkozás, ami mind lelkileg, mind fizikailag jelentős könnyebbséget jelent számukra.

forrás: hiros.hu