Hírek

A donorjelentő kórházak között harmadik helyen áll hazánkban a Bács-Kiskun Megyei Kórház. Idén eddig 11 beteg volt alkalmas adományozásra, a kioperált szervek több életet is megmentettek az elmúlt hónapokban.

Magyarországon két lehetőség van a szervadományozásra. Lehet élő donorból és elhunyt (agyhalott) donorból. Az utóbbi években – a felvilágosító kampánynak köszönhetően- folyamatosan emelkedik a szervadományozások és a szervátültetések száma Magyarországon. Az életmentő beavatkozások elvégzéséig hosszú út vezet, és ebben jelentős eredményeket ért el a Bács-Kiskun Megyei Kórház azzal, hogy jelenleg harmadik a donorjelentő kórházak között.  A helyezés azért is jelentős, mert így a kecskeméti intézmény is nagymértékben hozzájárult, a műtétre várók számának csökkentéséhez.

A szervadományozásra várók száma nagyon magas. A kimutatások szerint több mint 1400 fő Magyarországon. De, ahogy az életkor kitolódik és egyre több társbetegséggel állunk szembe, ez az igény évről évre növekszik. – nyilatkozta a Kecskeméti Televíziónak Dr. Fülep Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Kórház - Központi Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Osztályának osztályvezető főorvosa.

A szakember elmondta azt is, fontos lenne, hogy a családok beszéljenek otthon a szervadományozásról. Amennyiben valaki szervdonor akar lenni, még életében rendelkeznie kell erről. Ha ezt nem teszi meg, akkor az (csak) feltételes beleegyeznek minősül.

A Kecskeméti Televízió szervadományozásról szóló riportja:

forrás: hiros.hu