Hírek

Gratulálunk Dr. Máttyássy Adriennek, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosának, aki a Város Napján Kecskemét Városért Egészségügyi Díjat vehetett át Dr. Homoki Tamás alpolgármester úrtól.

Az ünnepséget 2019. október 5-én, szombaton este díjátadó gálaműsor keretében tartották, aminek a helyszíne ezúttal is a Katona József Színház volt. A Város Napja ünnepségen részt vettek Kecskemét város vezetői, megyei vezetők, kecskeméti országgyűlési képviselők, egyházi méltóságok, díszpolgárok és a díjazottak is.

Kecskemét életében minden esztendőben a legkiemelkedőbb nap október 2-a: ekkor ünnepeljük hírös városunkat. Nagy Lajos király korából egy 1368. október második napján keltezett oklevél említi meg Kecskemétet, mint oppidumot.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntő beszédét követően a hagyományoknak megfelelően az ünnepi műsor keretében azokat a kitüntető címeket és díjakat adták át, amelyekről a Kecskeméti Közgyűlés már korábban döntött.

A 2018/2019-es tanévben huszonnegyedik alkalommal rendezte meg a Béke Általános Iskola a „Kecskemét Város Polgára" leszek versenyt. Amit az Arany János Általános Iskola csapata nyert meg. Őket köszöntötték elsőként: Bende Nórát, Cserényi Helgát, Faragó Bulcsút és Szántó Annát, valamint felkészítő tanárukat, Lórné Molnár Tündét.

A Város Napján kitüntetettek:

Kecskemét Városért Egészségügyi Díj: Dr. Mátyássy Adrienn, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosa. A díjat Dr. Homoki Tamás alpolgármester adta át.

Bozsó János-díj: Bella Rózsa, Pilinszky János-díjas grafikusművész. A díjat Dr. Salacz László országgyűlési képviselő adta át.

Kodály Zoltán-díj: Erdei Péter karnagy, címzetes egyetemi tanár a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet nyugalmazott igazgatója. (A díjazott külföldi koncertje miatt az eseményen nem tudott részt venni.)

Katona József-díj: Pál Attila, a Kecskeméti Katona József Színház színművésze. A díjat Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő adta át.

Kada Elek-díj: Öveges László, Kecskemét főépítésze. A díjat Gaál József alpolgármester adta át.

Kecskemét Város Díszpolgára kitüntető cím: Dr. Farkas Gábor DLA építész, címzetes egyetemi tanár. A díjat Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere adta át.

A díjak és kitüntetések mellett egy kerek évfordulóst is üdvözölhettek a színházi gálán. Idén ünnepelte 70. születésnapját a kecskeméti Katona József Színház művésze, Dunai Tamás Érdemes és Kiváló művész.

A díjátadó gála végén Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár jelképesen átadta Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek és Cseke Péternek, a kecskeméti Katona József Színház igazgatójának a „Nemzeti Színházi Minősítést".

A gálaműsorban olyan fellépőket köszönthettek, akik az elmúlt években nemzetközi vagy hazai kitüntetésben, díjban részesültek. Közreműködtek: az Aurin kórus, a Kecskemét City Balett, a Zönge zenekar (Héjja Bella, Szegedi Ildikó és Vadas László), a TanBorEn Trio (Tóth Levente, Madaras Zoltán és Kerek Csombor), a Mercedes-Benz Kosárlabda Akadémia sportolói, a Kaposvári Egyetem Cseke osztálya (zongorán kísért Madarász Éva), Károly Kati, és Ferencz Bálint.

forrás: keol.hu