Hírek

Pénteken és szombaton a Sheratonban tartják a III. Onkokardiológiai Napokat. Az ország onkológusai és kardiológusai számára szervezett továbbképző kongresszus célja, hogy együttgondolkodással megoldást találjanak a daganatos betegek kezelése során kialakuló szíveredetű szövődményekre.

Az onkokardiológia témájában tartanak kétnapos továbbképzést Kecskeméten onkológusoknak és kardiológusoknak. A fiatal, még formálódó tudományterülettel mindössze 5-10 éve foglalkoznak a világban. Magyarországon három éve alakult a Magyar Onkokardiológiai Munkacsoport. Azóta minden évben rendeztek továbbképző kongresszust.A szakorvosok együttgondolkodása azért fontos, mert a daganatos betegek gyógyítása során egyre több esetben lépnek fel szíveredetű mellékhatások.

,,Előfordul, hogy meggyógyul egy beteg a rákból, majd meghal szívbetegségben. Ezt a folyamatot szeretnénk jobban megérteni, hogy csökkenteni tudjuk a daganatellenes kezelések szívgyógyászati szövődményeit" - mondta Dr. Nagy András, a Bács-Kiskun Megyei Kórház I. Belgyógyászat-Kardiológia Osztályának vezető főorvosa. 

,,Remélem, hogy az itt tapasztaltak és az országban onkológusok és kardiológusok között már jobban vagy korábban kialakult együttműködések Kecskemétre is adnak egy mintát - tette hozzá a főorvos.

 A felerősödő jelenség a daganatellenes kezelések hatásfokának javulásával magyarázható, hiszen napjainkban már százezrek, milliók épülnek fel a rákból - magyarázta Dr. Nagy András. A most megoldásra váró probléma tehát azért jelentkezik, mert egyre kevesebben halnak meg. 

,,A mostani kongresszus egyik fő témája, hogy a két betegségcsoport között sokkal több a hasonlóság és a közös szempont, mint amit eddig gondoltunk. Például kiderült, hogy nagyon sok rizikófaktor van, ami közös, ami mind a szívbetegségeknek, mind a daganatos betegségeknek fokozza a kockázatát" - mondta Dr. Kocsis Judit, a megyei kórház Onkoradiológiai Központjának vezető főorvosa, a Magyar Onkokardiológiai Munkacsoport társelnöke.

Ilyen közös tényező a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás vagy például a dohányzás – árulta el kérdésünkre Dr. Kocsis Judit.

forrás: hiros.hu