Hírek

Megérkezett a megyei kórház pszichiátriai osztályára az a kemence, amelynek megvásárlására még áprilisban rendeztek jótékonysági koncertet az evangélikus templomban. A rendezvény olyan jól sikerült, olyan sokan támogatták a nemes ügyet, hogy még anyagköltségre is futotta a kétmilliós bevételből. Az új kemencét csütörtökön délután mutatták be a sajtónak, hogy egyúttal megköszönjék a támogatók segítségét is.

Az ünnepségen kiderült, a szervezők minden reményét felülmúlta az a jótékonysági koncert, amelyet április 6-án tartottak az evangélikus templomban neves művészek fellépésével. Az összefogás célja az volt, hogy a leselejtezés előtt álló régi kemence helyett egy újat vásárolhassanak a pszichiátriai osztály nappali kórházának kerámia műhelyeszámára. Az itt folyó művészeti munka ugyanis segíti a páciensek gyógyulását, rehabilitációját.

– A kórház vezetése ígéretet tett arra, hogy kipótolja a hiányzó részt a kemence megvásárlásához – mondta a mai ünnepségen dr. Svébis Mihály főigazgató. – Legmerészebb álmaikat is felülmúlta azonban a gyűjtés sikere. Olyan sokakat megérintett a pszichiátria felhívása, olyan sokan álltak a szervezők mellé, hogy végül a kórháznak alig kellett néhány forintot hozzátennie a gyűjtéshez.

A koncert után is sok utalás érkezett a kórház alapítványa számára, így közel kétmillió forint gyűlt össze az új kemencére. Mivel ennek ára 1 millió 580 ezer forint volt, az anyagköltséget sem kell már kigazdálkodnia az osztálynak.

A kemence múlt héten érkezett meg az osztály nagy örömére, egyelőre még nem üzemelték be, de hamarosan megkezdődhet az alkotó munka a kerámia műhelyben – tudtuk meg dr. Máttyássy Adrienntől, a Pszichiátriai Osztályvezető főorvosától.

– A nagylelkű adományokból lehetőségünk nyílt arra, hogy finanszírozhassuk a nappali kórházban folyó kreatív munkát is, így ezúton köszönjük minden támogatónak – emelte ki az osztályvezető.  

Az új kemence nem csak modernebb, nagyobb teljesítményű a réginél, de semmiféle káros anyagot nem bocsájt ki, ami elődjéről nem volt elmondható. Ezért is nagy öröm megvásárlása az osztály számára.

Az átadási ünnepségen természetesen jelen voltak a nappali kórházba járó páciensek is, akiknek nagyon sokat jelent az itt folyó alkotó munka. Büszkén mutatták be alkotásaikat, amelyek láttán a dr. Svébis Mihály, a kórház főigazgatója is elámult.

Hírportálunknak elmondta, ha vendégek érkeznek a kórházba, biztosan az új kemencében készült gyönyörű kerámiát kapják majd ajándékba. Ezekre ugyanis az egész intézmény büszke lehet. 

 forrás: https://hiros.hu/hirek/sikeres-volt-az-osszefogas-uj-kemencet-vasarolhatott-a-pszichiatriai-osztaly