Negyedik alkalommal tartott megemlékezést a Kézhigiéné Világnapja alkalmából a Bács-Kiskun Megyei Oktató Kórházhigiénés Osztálya.

Az ünnepség keretében 2019. május 6-án, Dr. Svébis Mihály főigazgató és Pap-Szekeres Anita ápolási igazgató, illetve Dr. Patyi Márta az osztály vezetője, oklevelet adományoztak az egyes osztályok dolgozói által 2018-ban felhasznált alkoholos kézfertőtlenítőszer liter/1000 ápolási napra számolt mennyisége alapján.

Dr. Patyi Márta PhD, a Kórházhigiénés Osztály osztályvezető főorvosa a program megnyitóján visszatekintett a világnap kezdeti időszakára. Elmondta, 2005-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) létrehozta a Tisztább betegellátás – biztonságosabb betegellátás című programot, melynek fő célja az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések gyakoriságának csökkentése volt. Felismerték, hogy mindez csak akkor valósítható meg, ha az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók kiemelt hangsúlyt fektetnek saját kézhigiénéjükre.

A WHO ezért 2009-ben elindította a Ments életeket: Moss kezet! című kampányt, melyben irányelveket, útmutatókat fogalmaztak meg a témában, azóta pedig minden évben május 5-én megszervezik a kézhigiénés világnapot, hogy felhívják a figyelmet a kézhigiéné fontosságára és betartására.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések világszerte több százmillió pácienst érintenek évente. Ezen fertőzések túlnyomó többsége szennyezett kéz közvetítésével terjed egyik betegről a másikra, ezért a helyes és megfelelő gyakorisággal végzett kézhigiéne az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének elsődleges, bizonyítottan hatásos, egyszerű és költséghatékony módja.

A  kézfertőtlenítés az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze. A WHO nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ne csak az egészségügyi dolgozók ismerjék a kézhigiéne jelentőségét és alkalmazzák megfelelően a kézfertőtlenítést, hanem a  betegek és hozzátartozóik bevonását is javasolják.

A nyerteseket a tavalyi alkoholos kézfertőtlenítőszer fogyási adatok alapján választották ki.

A Kecskeméti Telephelyen belül az első 3 helyezett vehetett át elismerést:

 

  1. Központi Intenzív Betegellátó Osztály
  2. Krónikus Belgyógyászati Osztály
  3. Belgyógyászati Osztály

 A Kalocsai Telephelyen belül az első helyezett:

  1. Sürgősségi Betegellátó Osztály                               

  A Kiskunfélegyházi Telephelyen az első helyezett:

      1.   Krónikus Belgyógyászati Osztály