Hírek

Galéria

„Ugye felébredek..?! Misztikum és valóság” címmel hirdette meg a megyei kórház a szombati nyílt napját, amelyen az érdeklődők megnyugtató választ kaphattak az orvostudomány érzéstelenítésre szakosodott ágával, azaz az aneszteziológiával kapcsolatban felmerülő kérdéseikre.

 Az egész délelőtt tartó rendezvényt dr. Fülep Zoltán nyitotta meg. A Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály vezető főorvosa előadásában átfogó képet adott a tudományágról és az aneszteziológusok munkájáról. Elhangzott, hogy az anszteziológusok két fő területen vannak jelen. A műtéti érzéstelenítés és az intenzív kezelés során.

Arról is szó esett, hogy a műtétek előtt fontos az aneszteziológiai konzultáció, amely során célzott kérdésekkel mérik fel, hogy vannak-e kockázati tényezők, és eldöntik, hogy szükség van-e további vizsgálatokra. Minderről természetesen a beteget is tájékoztatják.

Az orvos személyes jelenléte nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a beteg pontos és teljes körű tájékoztatást kapjon, hanem azt is, hogy megnyugodjon, hiszen nem ritka, hogy az emberek - információ hiányában - félnek az altatástól.

,,Nagyon gyakran találkozunk a kérdéssel, hogy ,,Felébredek-e?”, hogy ,,Egyáltalán sikerül-e elaltatni engem?” vagy ,, Mit érzek majd az altatás alatt?” Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy egy műtéti beavatkozás során mindenki a lehető legnagyobb biztonságban van" - mondta dr. Fülep Zoltán.

Az eseményen a kórház egykori altatott betegei is felszólaltak, elmondták személyes történetüket.

,,Csak arra emlékszem, hogy kaptam egy injekciót. Arra nem emlékszem, hogy néz ki a műtő vagy hogy mi történt velem. Az időérzékemet is elveszítettem, azt se tudtam, hogy meddig voltam altatva és utána sem voltak fájdalmaim" - mesélte Ácsné Szepes Krisztina.

A beszámolók után kérdéseket tehettek fel a megjelentek, majd lehetőség nyílt egy műtő megtekintésére és az altatáshoz szükséges korszerű eszközpark megismerésére. Kiegészítő programként egészségi állapotfelmérést végeztek a nyílt napon, valamint a kórház jógaoktatója tartott jógafoglalkozást.

Forrás: www.hiros.hu