Hírek

A kecskeméti megyei kórházban a vastag- és végbéldaganatos, valamint a gyomortumoros betegek 60-70 százalékánál tudják alkalmazni a haladó laparoszkópos műtéti eljárást, amelynél nem nyitják fel hosszan a beteg testét.

A kecskeméti kórház élen jár a laparoszkópos műtéti eljárás alkalmazása terén. A minimál invazív módszer, a „kulcslyuk-sebészet” lényege, hogy nem nyitják fel hosszan a beteg testét, hanem egy 5-10 milliméteres vágáson bevezetnek egy nagyfelbontású kamerát, amellyel az egész hasüreget fel lehet tárni, mindezt monitoron követi figyelemmel a sebészorvos. További 2-4 hasonlóan kicsi „lyukon” keresztül pedig az eszközökkel dolgoznak. Ez jóval kíméletesebb eljárás, mint a korábbi technika, ennek megfelelően sokkal gyorsabb a beteg felépülése, akár az operáció után öt nappal haza is mehet a kórházból, és hamarabb elkezdheti felvenni a műtét után az onkológiai kezelést.

Az általános sebészeti osztály jól fel van szerelve modern eszközökkel: négy HD laparoszkópos torony áll rendelkezésükre. Mint az dr. Sikorszki László PhD osztályvezető főorvostól megtudtuk, a négy műtőben naponta átlagosan 14-15 operáció van. Laparoszkópos eljárással végzik a kecskeméti kórházban a vakbél, a lágyéksérv, a rekeszsérv és adott esetben a hasi sérv műtéteket, valamint a köves epehólyag eltávolítását is. De a kecskeméti kórház országosan kiemelkedő számban végez a daganatsebészeti beavatkozásokat is minimál invazív módszerrel. Sikorszki László elmondta: a vastag- és végbéldaganatos, valamint a gyomortumoros betegek 60-70 százalékánál tudják alkalmazni a laparoszkópiát, de a nyelőcső, a lép, a máj, a hasnyálmirigy és a mellékvese jó és rosszindulatú betegségeinél is nagy számban lehetséges Kecskeméten ez az eljárás, ez pedig mindenképpen kuriózum. Csak akkor nem lehet használni, ha a páciens általános állapota, alkata, a betegség stádiuma és más betegségek nem teszik lehetővé.

A főorvos és csapat negyedévente tart akkreditált kurzust, amelynek során a résztvevők nemcsak előadásokat hallgathatnak meg, hanem műtéteket is megtekinthetnek. Hazai szakemberek mellett sokan érkeznek a képzésekre külföldről is, így például Szerbiából, Romániából, Szlovákiából, Ausztriából, Görögországból és Ciprusról is jöttek már orvosok a kecskeméti kurzusra. Hétfőn és kedden szintén egy ilyen oktatásra került sor, kedden négy operáció során is bemutatta Sikorszki László az eljárást.

forrás: https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-daganatos-betegek-nagy-reszet-kulcslyukon-tudjak-muteni-1726180/

galéria: https://www.baon.hu/galeria/laparoszkopos-mutet-a-kecskemeti-megyei-korhazban/