Hírek

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Újszülött Részlegén 2018-tól újabb szakemberek bevonásával az anyatejes táplálás segítését ösztönzik. Az azóta elért eredményekről, visszajelzésekről számoltak be a kórházban tartott sajtótájékoztatón Pap-Szekeres Anita ápolási igazgató, Dr. Kelemen Edit részlegvezető főorvos, Dr. Tálosi Gyula osztályvezető főorvos és Varjú Mária vezető ápoló.

Tavaly áprilisban a kórházi védőnők munkáját segítve, egyúttal a vállukról nagy terhet levéve önkéntes védőnők bevonásával kezdődött meg a program. Melynek kezdetén meglehetősen alacsony volt - 24 százalék körüli - a kórházban az anyatejes táplálások száma. Ehhez képest jelenleg már meghaladták az 50 százalékot. A szakemberek azért is tartják örömtelinek ezt az eredményt, mert az anyatejes táplálás az immunrendszer kialakulásához, az emésztőrendszerhez, a bélflóra kialakulásához is rendkívül fontos.

- Nem győzzük eléggé hangsúlyozni az anyatejes táplálás fontosságát - mondta Pap-Szekeres Anita. Egyúttal megköszönte az újszülött osztály ápolóinak, a csecsemős nővéreknek, a kórházi védőnőknek, és az önkéntes védőnőknek is azt a munkát, amit az elmúlt év során végeztek.

- A program bevezetéséhez nagy segítséget kaptunk az ápolási igazgatóasszonytól - tette hozzá Dr. Kelemen Edit. - Mi pedig mindenkinek, aki az általunk követett elveket szeretné alkalmazni az anyatejes táplálásban, maximálisan minden segítséget megadunk. Azért, hogy mosolygós édesanyák távozzanak tőlünk.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy minden édesanyát arra ösztönöznek, hogy akinek sok anyateje van az anyatejgyűjtőben adja le. Amiért egyrészt az állam térítést biztosít, az újszülött osztályon pedig a rászoruló babák táplálásához felhasználhatják.

Dr. Kelemen Edit beszámolt arról is, hogy minden édesanyának biztosítani szeretnék az úgynevezett „aranyórát". Azt az időszakot, amikor a baba megszületését követően az édesanya, sőt az édesapa mellkasára helyezik a picit. Ahol nyugalomban tölthetik el az egy órát.

A törekvés pedig az, hogy ne is egy, hanem két óra lehessen majd ez az időszak a jövőben.

forrás: https://keol.hu/kecskemet-bacs/megduplaztak-az-anyatejes-taplalasok-szamat-a-kecskemeti-korhazban