Hírek

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Bentzik András, a Bács-Kiskun Megyei Kórház szülész – nőgyógyász főorvosa életének 64. évében elhunyt.

Kegyelettel búcsúzunk Tőle, emlékét tisztelettel megőrizzük!

Bács-Kiskun Megyei Kórház Vezetése és Dolgozói

 

Búcsúztatója 2018. július 7-én 11 órakor, Szigligeten lesz.

 

Dr. Bentzik András (1954-2018)

„ A születés nem élmény, mert akcidentalis, csak megtörténik, szándék nélkül. A halál élmény, mert megtörténik szándékunk ellenére is ”

Kivételesen, nem biztos, hogy igaza van Márai Sándornak…Szerintem az élményhez az is kell, hogy beszámoljunk róla, eddig, aki meghalt, még nem jelzett vissza, élmény volt-e a halál… A gyász perceiben, biztos nem így  gondolkodunk.. és most gyászolunk, szülészorvost, kollegát, barátot, és mindenek felett, egy Apát. Dr. Bentzik Andrást.  

1979 óta dolgoztunk együtt, tíz éven át szobatársam volt. Több ezer szülés, műtét fűződik nevéhez, ennyi kismama, páciens őrzi mesterségbeli tudásának emlékét. Alkata, egyénisége elsősorban a műtőben mutatkozott meg, igazi eleme, a sebészkés volt. Lányaival, Rékával, Lucával emlékét idézve beszélgetésünk hangulatát átmelegítette sziporkázó társalgó stílusa, azonnal villanó értelme. Mikor megjelent szemében és ajkán a jellegzetes mosoly, tudtuk kész a frappáns válasz.

Aki világra születik, megkapja jutalmul az Életet, annak tudnia kell: ezzel a kinccsel jól kell kufárkodni, tovább kell adni, a kapott talentumot szárba kell szökkenteni.

Értelmiségi családból született, 1954.04.24-én. Jó megjelenésű, önmagára sokat adó típus, elegáns, mindig jól öltözött. Édesapja, nagyapja után orvos lett Ő is. Jóllehet lelkében talán más terveket dédelgetett: ragyogóan rajzolt, rengeteget olvasott, és amit senki sem gondolt – verseket írt, de erről csak lányainak számolt be. Az eltávozottat méltatni kell: ami biztos apa szerepét tökéletesen betöltötte. Lányai őszinte tisztelettel, elismeréssel idézik emlékét, választott hívatásukkal – Réka jogász, magas beosztásban, Luca orvostanhallgató – stílusukon tükröződik a soha meg nem tört apai szeretet, felelősség teljes gondoskodás. Kecskeméthez elsősorban hívatása kötötte, feleségével Gömöry Erikával itt alapítottak családot. Igazi élettere a Dunántúl, a Balaton, Szigliget volt. Akit ott vendégül látott, ott ismerte meg igazán és jött rá mennyire nem ismeri őt. Kifogástalan házigazdaként, Szigliget történetéhez hozzá tartozott.

Távozásával titkait is magával vitte, hiszen minden embernek vannak titkai, ettől válik izgatóvá, varázslatossá egyénisége.

Berzsenyinél szebben ezt nem lehet kifejezni „Léted világít, mint az égő/Nap, de szemünk bele nem tekinthet”

Földi fényét már nem látjuk, de ha feltekintünk a csillagokra, az egyik – ott, Szigliget fölött - június 16-a óta, Réka és Luca számára biztosan, fényesebben világít.

Dr. Koncz István