Hírek

 

Ezen a héten a székelyföldi Csíkszentdomokoson végez szűrővizsgálatokat egy Bács-Kiskun megyei orvoscsoport - közölte hétfőn a Hargita megyei önkormányzat sajtóosztálya. (Fotó: Facebook/Borboly Csaba)

A Kecskemétről érkezett szakorvosok a helyi Márton Áron Általános Iskola tornatermében alakítottak ki fülkéket EKG-, neurológiai, reumatológiai, sebészeti, belgyógyászati, radiológiai, urológiai, bőrgyógyászati, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti és gyerekgyógyászati vizsgálatokra. A szűrővizsgálatokon a szomszédos települések lakói is részt vehetnek.

A közlemény Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét idézte, aki szerint a Hargita megyével kialakított testvérmegyei kapcsolat egyre szorosabb. E kapcsolat egyik eredménye az orvoscsoport évente megszervezett székelyföldi kiszállása. Svébis Mihály, a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója hozzátette: idén fiatalodott a csapat, ugyanis a Hargita megyébe tizenkettedik éve visszatérő szakorvosok mellé újak is csatlakoztak.

Belgyógyászati, ideggyógyászati, bőrgyógyászati, radiológiai, nőgyógyászati, gyermekgyógyászati, fül-orr-gégészeti, reumatológiai, sebészi, urológiai és EKG-s vizsgálatokat végez az Erdélyben tartózkodó 16 kecskeméti szakorvos. Akik teljes laboratóriumi felszerelést is magukkal vittek, amelynek segítségével teljes vérképvizsgálatot végeznek: májfunkciókat, szérum-koleszterin- és triglicerid-szintet és vesefunkciókat is mérnek.

A kecskeméti orvosok a maguk részéről elmondták, hogy tapasztalataik szerint a Hargita megyei emberek semmivel sem betegebbek, mint a Bács-Kiskun megyeiek, sőt az anyaországi fiatalok körében több egészségügyi problémával szembesülnek. Hozzátették: a székelyföldi emberek reálisabban látják a betegségeiket, toleránsabbak és türelmesebbek az orvosokkal, ugyanakkor nem annyira túlzóak az elvárásaik velük szemben.

Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője kitért arra, hogy Romániában nincs hatékony lakossági egészségügyi felmérés, ezért a székelyföldiek irigykedve tekintenek át a határon. Mint mondta, a kecskeméti orvosok jelenléte minden évben mobilizáló hatással is van a lakosság körében. Szívesen vesznek részt a megye lakói a szűrővizsgálatokon.

Borboly Csaba, Hargita megye önkormányzatának elnöke szerint Bács-Kiskun megye és Hargita megye kapcsolatai sok ezer ember számára hoztak pozitív dolgokat. Hozzátette: a szűrőprogramnak köszönhetően a megye valamennyi kistérségének lakói találkoztak már a kecskeméti szakorvosokkal.

(MTI / maszol.ro)

Forrás : www.keol.hu