Hírek

A Kézhigiénés Világnap alkalmából a Bács-Kiskun Megyei Kórházban is megemlékezést tartottak 2018. május 7-én.

Az ünnepség keretében Dr. Horváth Zsolt orvosigazgató úr és Dr. Patyi Márta PhD Kórházhigiénikus főorvos oklevelet adományoztak annak elismeréseként, hogy egyes osztályok dolgozói által felhasznált alkoholos kézfertőtlenítőszer liter/1000 ápolási napra számolt mennyisége mennyi volt az elmúlt év során. A WHO által javasolt felhasználási mennyiség 20-40 liter/1000 ápolási nap.

 

a Kecskeméti Telephelyen belül az első 3 legmagasabb között volt 2017-ben

 

  1. Központi Intenzív Betegellátó Osztály
  2. Krónikus Belgyógyászati Osztály
  3. Belgyógyászati Osztály

  a Kalocsai Telephelyen a legmagasabb volt 2017-ben

  1. Központi Intenzív Osztály

  a Kiskunfélegyházi Telephelyen a legmagasabb volt 2017-ben

  1. Krónikus Belgyógyászat

 

 

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések sajnos sose lesznek teljesen megszüntethetőek, mivel a beteg eredetű okokat nem lehet teljesen eliminálni ( életkor, alapbetegség, káros szenvedélyek stb.) de kb. 40%-uk kivédhető lenne. Magyarországon Semmelweis Ignác munkássága óta tudjuk, hogy ennek legkézenfekvőbb módja a kézfertőtlenítés. A WHO idén a véráram fertőzések (szepszisek) számának csökkentését tűzte ki célul, melyhez kapcsolódnak ez évi üzenetei is:

 

  • Egészségügyi dolgozók számára: alkalmazzák a kézhigiéne 5 momentumát a kezek fertőtlenítésére a szepszis megelőzésére.
  • Az osztályvezetők számára: legyenek bajnokok a kézhigiéne előmozdításában, hogy megelőzzék a szepszist az egészségügyben.
  • Egészségügyi létesítmények vezetői számára: a szepszis megelőzése a kórházban a kézhigiéne minőségi mutatója.
  • Egészségügyi minisztériumok számára: vezessék be a WHA 2017-es szepszis irányelvét. Legyen a kézhigiéne az egészségügyi ellátás nemzeti minőségjelzője.
  • Betegjogi képviselőknek: ismerje, terjessze, kérje számon a kézhigiéne 5 momentumát, hogy megelőzze a szepszist.

 

A WHO 2009-ben megjelenet Kézhigiénés módszertanának 2010-es magyarországi bevezetése óta kórházunk is törekszik az új szemlélet szerinti dolgozói kézhigiéne megerősítésére.

Ennek megfelelően ezt a célt szolgálja a Május 5-i Kézhigiénés Világnap alkalmából a Kecskeméti telephelyen az első három osztály, a Kalocsai és Kiskunfélegyházi telephelyen az első helyezést elérő osztályok köszöntése, akik a legtöbb alkoholos kézbedörzsölő szert használták az ellátott betegekhez viszonyítva 2017-ben.